U Osijeku su se okupile mlade znanstvenice koje se bave zanimanjem koje se donedavno smatralo isključivo muškim. No, i to se sve brže mijenja.

Galerija


Žice i računala okružju Mateju Hržicu, mladu osječku znanstvenica koja radi na projektu razvoja robotskog vida.

Vezani članci Radnica, ilustracija Izvješće UN-a: Manje od polovine žena u svijetu nalazi se na tržištu rada, jednakost je gotovo nedostižna Sabor, ilustracija Sabor: Žene potplaćene u odnosu prema muškarcima i češće rade na određeno vrijeme

"Robota se postavi u neki prostor i u njemu se mora snaći i orijentirati. On mora znati slijediti naredbe i pronaći putove do drugih prostorija", objasnila je Hržica.

Ona je završila elektrotehniku na osječkom FERIT-u kojeg mnogi još uvijek smatraju muškim fakultetom.

"Nažalost, još uvijek imamo premali postotak djevojaka. Na računarstvu na prvoj godini imamo 11 posto djevojaka, a na elektrotehnici 18 posto", rekla je prodekanica prof.dr.sc. Snježana Rimac Drlje.

Struka ističe kako fakulteti takvog tipa nisu ni lakši ni teži za studentice u odnosu na njihove muške kolege.

"Bavljenje računarstvom ne ovisi o tome kojeg ste roda. To ovisi o vašim predispozicijama, vašem interesu i znanju", smatra izv.prof.dr.sc. Irena Galić iz Zavoda za programsko inženjerstvo.

Ipak, studentice su na većini hrvatskih i europskih elektrotehničkih fakulteta u manjini.

"Najveći problem koji smo zamijetili je to da djevojke ne znaju kakvi su to poslovi u ICT-u. One misle da raditi u toj industriji znači cijeli dan sjediti za računalom", rekla je prof.dr.sc. Rimac Drlje.

To su predrasude koje na osječkom FERIT-u žele razbiti.

"Mislim da su ti stereotipi žena u tehnologiji zapravo stvar prošlosti. Danas je to sasvim normalno i sve više žena prihvaća takav posao", zaključila je Hržica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr