U Osijeku su se okupile mlade znanstvenice koje se bave zanimanjem koje se donedavno smatralo isključivo muškim. No, i to se sve brže mijenja.

Galerija


Žice i računala okružju Mateju Hržicu, mladu osječku znanstvenica koja radi na projektu razvoja robotskog vida.

Vezani članci Šminka radi čuda Toliko su oduševljene rezultatima šminkanja da su se odlučile pohvaliti svima Dvije žene potukle se na Slavonskoj aveniji Makljaža u Zagrebu: Žene izašle iz auta, potukle se i zaustavile promet

"Robota se postavi u neki prostor i u njemu se mora snaći i orijentirati. On mora znati slijediti naredbe i pronaći putove do drugih prostorija", objasnila je Hržica.

Ona je završila elektrotehniku na osječkom FERIT-u kojeg mnogi još uvijek smatraju muškim fakultetom.

"Nažalost, još uvijek imamo premali postotak djevojaka. Na računarstvu na prvoj godini imamo 11 posto djevojaka, a na elektrotehnici 18 posto", rekla je prodekanica prof.dr.sc. Snježana Rimac Drlje.

Struka ističe kako fakulteti takvog tipa nisu ni lakši ni teži za studentice u odnosu na njihove muške kolege.

"Bavljenje računarstvom ne ovisi o tome kojeg ste roda. To ovisi o vašim predispozicijama, vašem interesu i znanju", smatra izv.prof.dr.sc. Irena Galić iz Zavoda za programsko inženjerstvo.

Ipak, studentice su na većini hrvatskih i europskih elektrotehničkih fakulteta u manjini.

"Najveći problem koji smo zamijetili je to da djevojke ne znaju kakvi su to poslovi u ICT-u. One misle da raditi u toj industriji znači cijeli dan sjediti za računalom", rekla je prof.dr.sc. Rimac Drlje.

To su predrasude koje na osječkom FERIT-u žele razbiti.

"Mislim da su ti stereotipi žena u tehnologiji zapravo stvar prošlosti. Danas je to sasvim normalno i sve više žena prihvaća takav posao", zaključila je Hržica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr