Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predrasude protiv kojih vrijedi ići

Razbijanje stereotipa: Iako su žene još uvijek u manjini, elektrotehnički fakulteti ne smatraju se isključivo muškim

Djevojke na elektrotehničkim fakultetima (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Djevojke na elektrotehničkim fakultetima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Djevojke na elektrotehničkim fakultetima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Djevojke na elektrotehničkim fakultetima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Djevojke na elektrotehničkim fakultetima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Djevojke na elektrotehničkim fakultetima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Djevojke na elektrotehničkim fakultetima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U Osijeku su se okupile mlade znanstvenice koje se bave zanimanjem koje se donedavno smatralo isključivo muškim. No, i to se sve brže mijenja.

Žice i računala okružju Mateju Hržicu, mladu osječku znanstvenica koja radi na projektu razvoja robotskog vida.

Pročitajte i ovo Donacija PMF-u - 5 Poticanje znanosti Velikodušna donacija: Udovica hrvatsko-američkog fizičara fakultetu poklonila nesvakidašnji dar Provjereno: Seksualno uznemiravanje - 1 Donosi Provjereno Potresne ispovijesti o seksualnom uznemiravanju: ''Glupačo, nemaš pojma. Sve si postigla zato šta spavaš sa svima sa svoje klinike''

"Robota se postavi u neki prostor i u njemu se mora snaći i orijentirati. On mora znati slijediti naredbe i pronaći putove do drugih prostorija", objasnila je Hržica.

Ona je završila elektrotehniku na osječkom FERIT-u kojeg mnogi još uvijek smatraju muškim fakultetom.

"Nažalost, još uvijek imamo premali postotak djevojaka. Na računarstvu na prvoj godini imamo 11 posto djevojaka, a na elektrotehnici 18 posto", rekla je prodekanica prof.dr.sc. Snježana Rimac Drlje.

Struka ističe kako fakulteti takvog tipa nisu ni lakši ni teži za studentice u odnosu na njihove muške kolege.

"Bavljenje računarstvom ne ovisi o tome kojeg ste roda. To ovisi o vašim predispozicijama, vašem interesu i znanju", smatra izv.prof.dr.sc. Irena Galić iz Zavoda za programsko inženjerstvo.

Ipak, studentice su na većini hrvatskih i europskih elektrotehničkih fakulteta u manjini.

"Najveći problem koji smo zamijetili je to da djevojke ne znaju kakvi su to poslovi u ICT-u. One misle da raditi u toj industriji znači cijeli dan sjediti za računalom", rekla je prof.dr.sc. Rimac Drlje.

To su predrasude koje na osječkom FERIT-u žele razbiti.

"Mislim da su ti stereotipi žena u tehnologiji zapravo stvar prošlosti. Danas je to sasvim normalno i sve više žena prihvaća takav posao", zaključila je Hržica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene