Usprkos demografskim trendovima, neki su Slavonci pronašli način da u svijetu zarađuju ne napuštajući svoj dom. IT sektor u Osječko-baranjskoj županiji zapošljava tisuću ljudi, a mnogi su svoje prve korake napravili u osječkom poduzetničkom inkubatoru.

Galerija


Prije dvije godine počeli su sa dva računala, danas imaju 30 zaposlenih. Bave se izradom digitalnih rješenja i izvezu sve što naprave.

Vezani članci Arhiva, Osječani u šetnji Objavljeno upozorenje za stanovnike slavonskog grada: Ne boravite na otvorenom! Nacionalni stožer civilne zaštite Dva nova slučaja koronavirusa u Hrvatskoj: Osim u Osijeku, jedan pozitivan i u Zagrebu

"Najveći problem je bilo naći prave kupce. Kad smo to prošli, onda je bio problem naći prave ljude", rekao je Tomislav Prodanović, direktor tvrtke UHP Digital.

Prve poslovne korake napravili su u osječkom poduzetničkom inkubatoru, no brzo su se osamostalili.

"U početku je svaki trošak velik trošak, a tamo smo dobili sve: od infrastrukture, što nam je potrebno, do radnih stolova, stolica i brzog interneta", objasnio je Prodanović.

Tri poslovne zgrade postale su pretijesne

Mnogi bivši stanari osječkog BIOS-a danas su uspješne tvrtke. BIOS trenutačno ima 42 stanara sa dvjestotinjak zaposlenih, a prednjače tvrtke koje razvijaju programska i tehnološka rješenja.

"Radi se o brzorastućim firmama koje doslovce svaki mjesec zapošljavaju nove ljude", rekao je Saša Lamza, direktor BIOS-a.

Tri poslovne zgrade postale su pretijesne, pa će se graditi nove, a u pripremi je i hardver laboratorij.

"Radi se o 3D printeru, CNC strojevima, 3D skenerima", objasnio je Lamza.

Trebala bi pomoći i nova aplikacija koju je Grad otkupio za sto tisuća kuna.

"U toj će aplikaciji 13.967 korisnika iz grada Osijeka imati izravnu mogućnost da besplatno dođu do 570 različitih sadržaja i natječaja", rekao je gradonačelnik Osijeka, Ivan Vrkić.

Osijek se okreće novim tehnologijama i industriji koja vapi za radnicima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr