Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaka udruga ima svog kandidata

IZ SATA U SAT RASTE BROJ PRIJEDLOGA Već imamo 7 kandidata za ministra branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još proteklog tjedna pričalo se samo o jednom, no nakon inzistiranja premijera Tihomira Oreškovića o više kandidata za ministra branitelja, sad ih je već sedam. Najnoviji kandidat je Petar Bajan, umirovljeni stožerni brigadir.

Udruga hrvatskih branitelja proizišlih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Udruge ratnih pripadnika Lučko 90. predložili su predsjedniku Vlade da za ministra hrvatskih branitelja ili neku drugu visoku dužnost u tom ministarstvu imenuje umirovljenog bojnika Vladu Marića, izvijestile su udruge.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Biografija Tome Medveda Brigadni general na čelu Ministarstva branitelja Slika nije dostupna HDZ-ov kandidat Tomo Medved: U kontaktu sam s HDZ-om, očekujem da me premijer pozove na razgovor

U dopisu koji su poslale premijeru Tihomiru Oreškoviću udruge navode da je njihov zahtjev utemeljen na činjenici da dosadašnji odnos nadležnog ministarstva prema hrvatskim braniteljima Brodsko-posavske županije i cijele Slavonije nije bio adekvatan njeihovim potrebama i ratnom doprinosu.

Đuro Glogoški se prije no što je postao kandidat za ministra našao se sa svim ministrima koji u svojemu resoru imaju skrb za branitelje i upoznao ih s najvažnijim pitanjima koje bi trebalo riješiti. Ministarsku dužnost, kaže Glogoški, želi obavljati volonterski. Dodaju i da je u formiranju najužeg tima u Ministarstvu hrvatskih branitelja potrebit najkvalitetniji mogući kadar kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi.

"Svi mi svjedočimo da je gospodin Vlado Marić osoba koja je zbog svog besprijekornog ratnog puta, kvalifikacije, znanja i prethodno dokazanog postignuća u pomoći u rješavanju problematike hrvatskih branitelja potreban Vladi RH, kojoj ste Vi na čelu", ističu udruge navodeći da su pismo premijeru odlučili uputiti jer od 21. siječnja nisu primili odgovor na isti zahtjev upućen dvojici potpredsjednika Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu.

Podsjećaju i da se Marić kao pripadnik MUP-a i ATJ Lučko u obranu Hrvatske uključio u kolovozu 1990. te da je u Domovinskom ratu bio do ranjavanja u akciji Medački džep u rujnu 1993. nakon čega je nastavio karijeru u Ministarstvu obrane. Udruge u pismu premijeru ističu i da je Marić podnio ostavku na dužnost predsjednika Savjeta za ratne veterane bivšeg Predsjednika Republike Ive Josipovića kako bi skrenuo pažnju na položaj branitelja te da je "pokazao hrabrost i odlučnost boreći se za prava, ispravljanje nepravdi i dostojanstvo hrvatskih branitelja".

Kandidati za ministra branitelja nakon ostavke Mije Crnoje su glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, demograf Stjepan Šterc, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine i jedan od vođa dugotrajnog braniteljskog prosvjeda Đuro Glogoški, i umirovljeni bojnik Vlado Marić. Sada je popisu pridruženo još jedno ime

Udruga "Crne Mambe" za ministra predlaže Petra Bajana, umirovljenog stožernog brigadira

Iz Domoljubne koalicije poručuju kako Đuru Glogoškog poštuju, no da mjesto ministra branitelja ipak pripada njima, a njihov je kandidat Milijan Brkić. Bivši ministar rada Mirando Mrsić kaže kako Glogoški usprkos svojim najavama, neće moći volontirati bude li izabran. Branitelji još jednom apeliraju da se ministar izabere što prije. Udruga ratnih veterana Domovinskog rata 'Crne mambe' predložila je u četvrtak za ministra branitelja Petra Bajana, umirovljenog stožernog brigadira i člana njihove udruge.

Kako navode, Bajan je još 1990. godine pristupio postrojbama MUP-a, kao Prvi hrvatski redarstvenik i istinski je junak Domovinskog rata, ranjavan pet puta i višestruko odlikovan. Od 15. svibnja 1991. godine bio je pripadnik 2. Gardijske brigade 'Gromovi' čiji je bio pripadnik do umirovljenja 1998 godine.

Bajan je rođen 1971. godine, a bio je član Savjeta za ratne veterane bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića, te član Komisije za državna odlikovanja. Vodio je udrugu 'Tigar Rakitje 91.', bio je aktivan u više udruga iz Domovinskog rata, a prema njegovom životu snimljen je dokumentarni film 'Pero u ratu' u okviru serijala Junaci Domovinskog rata, ističe ova udruga, navodi se. 

Premijer Orešković je htio veći izbor i dobio ga je. Brkić i Borković su najavljivali da će se ime novog ministra branitelja znati do kraja tjedna, no kako se kandidature samo nižu posljednjih dana, to tek treba vidjeti.

Premijer je rekao kako je dosad razgovarao samo s Milijanom Brkićem, a Glogoški tvrdi da je i s njim razgovarao.

Udruga branitelja predlaže Željka Sačića za ministra

Udruga hrvatskih branitelja RH uputila je u četvrtak pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojemu predlažu svog člana, umirovljenog general-bojnika Željka Sačića za kandidata za ministra branitelja.

Odazivajući se na premijerov poziv da predlože svog kandidata, u pismu ističu da s ponosom predlažu umirovljenog general bojnika Željka Sačića.

Po zanimanju diplomirani pravnik, sa znanstvenim stupnjem magistra kaznenopravnih znanosti, Sačić je umirovljen 2001. godine, a danas živi u Zagrebu. Navodeći njegovu znanstvena karijeru, udruga ističe da je Sačić autor desetak znanstveno-stručnih članaka objavljenih u renomiranim hrvatskim i stranim pravno-policijskim časopisima i zbornicima. U obrazloženju navode da je Sačić ( 1963.) bio aktivni sudionik Domovinskog rata sa ratnim stažem u maksimalnom trajanju od 2156 ratnih dana u borbenom sektoru te da je pomoćnikom ministra unutarnjih poslova imenovan 1996. godine odlukom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

"Željko Sačić je sve povjerene mu ratne zadaće izvršavao stručno, odlučno,hrabro,savjesno, požrtvovno i odgovorno, u skladu sa hrvatskim zakonima te normama i običajima međunarodnog ratnog prava, služeći vlastitim primjerom njemu podređenim bojovnicima - pripadnicima Specijalne policije MUP-a RH", navodi udruga te ističe da je Sačić zbog ratnih zasluga, uspješnog zapovijedanja i iskazane hrabrosti odlikovan nizom odličja i medalja: Spomenicom Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom Nikola Šubić Zrinski, Redom bana Josipa Jelačića, Redom kneza Branimira, Medaljom „Bljesak“, Medaljom „Oluja“, Medaljom „Vukovar“ te Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Navode među ostalim da je Sačić široj hrvatskoj javnosti poznat i kao žrtva "montiranog političkog procesa u kojemu je potpuno nedužan nepravedno optužen i zatvaran pod lažnom optužnicom za (navodni) ratni zločin počinjen u selu Grubori". Nakon višegodišnjeg sudskog progona i medijske harange (politička) optužnica napokon je odbačena je od strane DORH-a zbog neosnovanosti, ističe udruga u pismu.

Sačića opisuju kao žrtvu političkog progona koji se nije "ustručavao podići glas protiv nepravde i progona hrvatskih branitelja, pa aktivno sudjeluje u prosvjedima u organizaciji brojnih braniteljskih udruga, a osobno predvodi dva velika braniteljska prosvjeda u organizaciji njihove udruge; u veljači 2011. godine prosvjed za oslobođenje zatočenih hrvatskih branitelja Purde i Marića, te u travnju 2011. godine prosvjed protiv nepravedne prvostupanjske presude Haškog suda generalima Markaču i Gotovini. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene