Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li kraja sapunici?

Saga o praznoj fotelji ministra branitelja: Premijer, osim Brkića, na stolu želi još imena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već gotovo 6 tjedana upražnjeno je važno i nezahvalno mjesto ministra branitelja. Proračun je sve tanji, branitelji sve nestrpljiviji. S kandidatom HDZ-a Milijanom Brkićem, doznajemo, još uvijek nitko nije razgovarao, pa ni premijer. A na zahtjev premijera, braniteljske udruge i Generalski zbor, ponudit će mu i neka svoja imena.

Za HVIDRA-u dvojbe nema - njezini članovi podržavaju Milijana Brkića za ministra.

Pročitajte i ovo Milijan Brkić i Josipa Pleslić Nove poruke Tko je Klokan iz poruka Josipe Rimac i Milijana Brkića? Zdravko Mamić Saga se nastavlja Nove poruke Josipe Rimac potvrđuju Milanovićeve izjave? Mamić je lobirao za Turudića i raspitivao se zašto nije izabran

'Gospodin Brkić je rekao da ima svoje neke uvjete. Vjerojatno će o tome razgovarati s premijerom kao i s podpredsjednicima Vlade i donijeti svoju konačnu odluku', kazao je predjednik HVIDRE RH Josip Đakić.

No kako doznajemo, premijer Tihomir Orešković s Brkićem još uopće nije razgovarao niti ga pitao želi li i pod kojim uvjetima prihvatiti mjesto ministra branitelja.

Stav HDZ-a jasan je već puna dva tjedna, no premijer ipak traži i alternativna rješenja.

'Mislim da je bitno da su svi kandidati koji su potencijal na stolu i da ću se drugi tjedan naći s gospodinom Brkićem i drugim kandidatima', najavio je premijer prije dva dana.

Zato je od branitelja s kojima se u petak sastao zatražio da predlože i neka svoja imena. Milijan Brkić očigledno uživa velik ugled među braniteljskom populacijom jer su gotovo svi kazali da će istaknuti svoje kandidate jedino ako on odbije biti ministar.

'U takvim okolnostima, kada to ne bi bio gospodin Brkić, vjerojatno imamo mi i alternative', kazao je Đakić.

'Ako gospodin Brkić ne potvrdi svoju kandidaturu mislim da imamo dva do tri dobra kandidata koji bi sigurno mogli kvalitetno obnašati tu dužnost', slaže se i predsjednik Generalskog zbora general Pavao Miljavac.

Koordinaciji braniteljskih udruga Vukovara jedino je važno da što prije dobiju ministra koji će raditi u njihovu najboljem interesu. Sutra će stoga objaviti ime svojeg kandidata za ministra branitelja.

A tko god da postane ministar, neće mu biti lako.

'Nije baš jednostavno sjesti u tu stolicu jer situacija u državi nije baš sjajna. Kreše se i proračun Ministarstva hrvatskih branitelja za nekih 56 milijuna. Ima nekih naznaka da Europska komisija traži i dodatno kresanje jer kažu da su to nekakve povlaštene mirovine', kazao je Miljavac.

A očekivanja branitelja su velika. Rješavanje tog pitanja po tko zna koji puta najavljeno je za - idući tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene