Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orešković: 'Imamo ministra branitelja'

Medved objavio koji će mu biti prvi potezi na čelu ministarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umirovljeni general Tomo Medved novi je ministar branitelja, prema riječima premijera Tihomira Oreškovića.

Premijer Tihomir Orešković obratio se novinarima i rekao - Imamo ministra branitelja. To je Tomo Medved.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svaka udruga ima svog kandidata IZ SATA U SAT RASTE BROJ PRIJEDLOGA Već imamo 7 kandidata za ministra branitelja Slika nije dostupna Spreman se žrtvovati I Glogoški kandidat za ministra branitelja, već je razgovarao s premijerom

'Čast mi je imati ministra ovakvog kalibra da je dio naše Vlade. Imat će sto posto podršku i nadam se da ćemo surađivati', rekao je premijer Tihomir Orešković.

'Zahvaljujem predsjedniku Vlade na potpori koju je iskazao kao kandidatu za dužnost ministra. Hvala Domoljubnoj koaliciji koja je prepoznala u meni osobu za tu dužnost. Moj ratni put imali ste priliku vidjeti. Sve dužnosti koje sam obnašao za vrijeme moje službe, sve iskustvo, usmjerit ću u rad ministarstva kako bismo otvorili novo poglavlje', ustvrdio je novi ministar.

'Za početak nužno je formiranje snažnog tima, postavljanje organizacije ministarstva na način da može odgovoriti svim izazovima', dodao je Medved.

'Jedno od osnovnih pitanja je poslati poruku hrvatskim braniteljima, poruku poštovanja, sigurnosti, da njihov doprinos i žrtva u ratu nisu zaboravljeni i da će ministarstvo biti dostupno, da će imati sugovornika, a kroz organizaciju rada moći će sudjelovati u kreiranju politike, vođenja i upranja tog ministarstva', rekao je novi ministar obećavši suradnju s braniteljima.

Medved je odmah poručio i što će mu biti među prvim potezima na čelu resora.

'Poznato vam je da je niz statusnih i drugih prava hrvatskih branitelja disperzirano u niz drugih ministarstava pa će jedan od prvih koraka nakon okupljanja tima biti prijedlog jedinstvenog zakona o braniteljima i članovima njihovih obitelji', rekao je ministar Medved i dodao kako će također predložiti i donošenje nacionalne strategije za zaštitu zdravlja branitelja.

Premijer Orešković je na pitanje novinara o podršci Tomi Medvedu potvrdio kako novi ministar ima podršku Vlade, ne zato što je iz HDZ-a nego zato što ima kvalitetu i jer kao predsjednik udruge veterana tigrova dobro poznaje problematiku resora.

Što se proračunskih stavki tiče, o kojima se u ovim trenucima raspravlja i u Saboru, novi ministar branitelja kaže kako smatra da je prvo potrebna dubinska analiza ne bi li se vidjeli je li negdje došlo do odstupanja. 'Poznato vam je da imamo neke nove financijske obveze koje su regulirane kroz zakon, među ostalim i žrtve silovanja, pa je nužno napraviti temeljitu i kvalitetnu analizu i potom odreagirati', rekao je Medved.

Novinare je zanimalo i po čemu je Medved kvalitetniji od Brkića s čijim se imenovanjem dugo čekalo da bi na kraju ipak odustao od kandidature. 'Mi smo se našli, on je isto pošten, branitelj, borio se za ovu državu, a sam je donio odluku koju smo svi čuli. Situacija je vrlo jasna, da sam se našao s par kandidata i dobili smo jednu vrlo sposobnu i kvalitetnu osobu rekao je Orešković.

Što se procedure tiče, premijer Orešković prvo mora Tomu Medveda predstaviti saborskom Odboru za veterane, a nakon što tamo završi rasprava, prijedlog Medveda za ministra branitelja ide na izglasavanje u Sabor.

Kako doznajemo od predsjednika Miodraga Deme sjednica Odbora bit će najvjerojatnij sazvana u četvrtak te bi već tada mogli imati potvrđenog novog ministra branitelja.

Demo o Medvedu govori biranim riječima

Umirovljeni general Tomo Medved bio je ratni zapovjednik voda 1. gardijske brigade Tigrovi, a riječ je o osobi koja dobro poznaje probleme braniteljske populacije. S braniteljima iz šatora u Savskoj je i prosvjedovao u svibnju prošle godine na Markovom trgu kada je došlo do sukoba s policijom.

Medved je poslijepodne, nakon razgovora s premijerom, novinarima potvrdio kako je sudjelovao na prosvjedu branitelja.

'Ja sam bio onaj koji je s krova skidao onog muškarca koji se na krov popeo', rekao je Medved novinarima.

Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo o Medvedu govori biranim riječima - kaže da je dobar operativac, zapovjednik Prve gardijske brigade koji se od završetka Domovinskog rata posvetio radu s udrugama, pomaganju ljudi, bio načelnik Personalne uprave u Ministarstvu obrane.

"Zajedno smo počeli 90-ih u jedinici za posebne namjene, mislim da ću kao predsjednik Odbora dobro surađivati s njim", rekao je Demo u utorak nakon sjednice Odbora.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene