Da se ideja s pozitivnim utjecajem na društvo i gospodarstvo ipak cijeni dokazuju ova tri sasvim različita projekta koja su prošle godine osvojila stručnu i financijsku potporu zahvaljujući inovativnosti.

Galerija


Uz stručnu i financijsku potporu znatno je lakše realizirati svoje zamisli o razvoju i širenju postojećeg ili pak pokretanju novog projekta. Upravo iza te ideje stoji ''Moj Zaba Start'' koji je pokrenula Zagrebačka banka kako bi nagradila inovativne i kreativne ideje za koje stručnjaci i javnost smatraju kako zaslužuju priliku za potporu i razvoj. Tako se svi start up-ovi, društveno odgovorne inicijative, projekti iz područja zelenog poduzetništva, kreativne industrije, znanosti te izrade aplikacija i informatičkih rješenja mogu prijaviti na natječaj i osvojiti do 120 tisuća kuna na području poduzetništva, kulture i znanosi te društva.

Vezani članci Projekti u izolaciji Konačno imaju vremena za ostvarenje snova pa su se pohvalili rezultatima Dubravka Šuica - 1 Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

Od 2013. godine ovaj natječaj podržao je ukupno 40 najboljih održivih projekata, a mi smo izdvojili tri nagrađena prošle godine.

1. Park znanosti

Fizika, matematika i astronomija na zabavan i zanimljiv način ideja su koja stoji iza naziva Park znanosti, a čije se otvorenje planira tijekom svibnja. Uz interaktivne eksponate u zelenom okruženju privatnog posjeda u Oroslavju, predstavnik projekta Luka Veverec želi svima, posebno najmlađima, omogućiti nadopunjavanje i povezivanje znanja.

''Park znanosti prvi je projekt takve vrste u Hrvatskoj. Nakon četiri godine rada i usavršavanja eksponata odlučili smo urediti Park znanosti kao jedinstvenu atrakciju u Hrvatskoj. Eksponati su potpuno hrvatski proizvod. Park će biti podijeljen u nekoliko tematskih cjelina povezanih stazama s imenima hrvatskih znanstvenika i izumitelja'', rekao je Veverec, a sve u nadi populariziranja znanosti i znanja putem igre i zabave te poticanja na razmišljanje, komunikaciju i suradnju.

Time Travel Zagreb aplikacija
Park znanosti u Oroslavju Foto: Zaba

2. Time Travel Zagreb

Isprepletanje prošlosti i sadašnjosti Zagreba uz pomoć tableta koji postaje vremeplov i omogućuje turistima da putem „digitalnog prozora“ zavire u prošlost i vide inače nevidljive urbane legende i povijesne događaje. Time Travel Zagreb je turistička tura hrvatskom metropolom koja omogućuje putovanje kroz vrijeme uz primjenu suvremenih tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR).

Putem aplikacije turisti mogu snimiti fotografije s povijesnim likovima i jedinstvenim zagrebačkim pozadinama koje zatim mogu dijeliti na društvenim mrežama i tako postati svojevrsni promotori Zagreba, objašnjava predstavnica projekta Kata Barišić te ističe: ''Mobilna aplikacija Zagreb Time Travel nalazi se na tabletu, te će u sklopu mobilne aplikacije nuditi popuste i preporuke za muzeje, hostele, ugostiteljske objekte i dr. Prva tura bit će dostupna na hrvatskom, engleskom i korejskom jeziku. Nakon Zagreba planiramo osmisliti rute za ostale hrvatske i svjetske gradove''.

Time Travel Zagreb aplikacija
Kata Barišić predstavnica projekta Time Travel Zagreb Foto: Zaba

3. Pomoć u hranjenju novorođenčadi

Projekt koji je prošle godine u sklopu ''Moj Zaba Start'' natječaja osvojio glas javnosti je implementacija dijagnostičke metode NOMAS u rodilišta i odjele neonatologije. Projekt NOMAS (Neonatal Oral Motor Assesment Scale) omogućuje početnu implementaciju znanstveno utemeljenog postupka dijagnostike poremećaja hranjenja, gutanja i/ili sisanja koji se javljaju kod novorođenčadi, a procjenjuje se da privremene ili trajne teškoće hranjenja ima oko 20 posto zdrave novorođenčadi i čak do 85 posto novorođenčadi i male dojenčadi s različitim zdravstvenim teškoćama. Tu dolazimo do zaključka da u Hrvatskoj vjerojatnost za nastanak takvih teškoća ima najmanje 3500 novorođene djece godišnje, objašnjava predstavnica projekta Blaženka Brozović.

S obzirom na to da takva vrsta dijagnostike u trenutku prošlogodišnjih prijava nije postojala u Hrvatskoj, Brozović smatra kako je ovaj projekt važan jer poboljšava kvalitetu života novorođene djece s teškoćama hranjenja, gutanja i/ili sisanja. ''Primjena bezbolne, jeftine i neškodljive NOMAS dijagnostike omogućuje ranu intervenciju/terapiju. Ciljanom dijagnostikom pa potom i terapijom smanjuju se troškovi liječenja, trajanje boravka u bolnici, traumatska iskustva povezana s činom hranjenja te izniman roditeljski stres i narušena kvaliteta obiteljskoga života'', izjavila je Brozović te napomenula kako se ovakav način dijagnostike redovito primjenjuju širom svijeta u suvremenim rodilištima, novorođenačkim jedinicama intenzivne skrbi i pedijatrijskim klinikama.

 

Time Travel Zagreb aplikacija
Implementacija dijagnostičke metode NOMAS u rodilišta i odjele neonatologije Foto: Thinkstock