Tomo Medved (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Tomo Medved (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U vukovarsko-srijemskome pograničnom mjestu Tovarniku u srijedu je komemoracijskim skupom "Dan kada je Tovarnik plakao" obilježena 20. godišnjica pokopa 48 žrtava agresije JNA i srpskih paravojnih postrojba na to mjesto 1991.


Tom je prigodom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pozvao hrvatsko pravosuđe da procesuira ratne zločince.

Vezani članci Tomo Medved Tomo Medved otkrio koliko je objekata pregledano i kada bi trebalo početi rušenje kuća koje se ne mogu obnavljati Andrija Jarak razgovara s Tomom Medvedom - 3 Medved pozvao stanovništvo Banovine da se grije bez straha: "Do kraja siječnja svi će biti zbrinuti". Komentirao i slučaj Žinić

"Potrebno je intenzivirati proces podizanja optužnica za teška kaznena djela kao što je učinjeno i za raketiranje Banskih dvora. Pozivam pravosuđe Republike Hrvatske da intenzivira radnje, posebice za ratne zločine poput ovoga u Tovarniku", rekao je Medved, ističući kako je još "puno dokaza, a znaju se i imena počinitelja".

Komemoracijskim skupom Tovarničani su se prisjetili 1998. godine, kada su pokopani posmrtni ostatci 48 njihovih sumještana ekshumiranih iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja. Među žrtvama ekshumiranima iz masovne grobnice bio je i tovarnički župnik velečasni Ivan Burik.

Tijekom Domovinskog rata ubijeno je i poginulo 72 Tovarničana.

Nakon prigodnog skupa ispred općinske zgrade sudionici su se uputili prema mjesnome groblju, gdje su, uz molitvu, podno spomen-obilježja položili cvijeće i zapalili svijeće. (Hina)