Podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora i u četvrtak je bila tema za komentiranje. Predsjednica Grabar-Kitarović smatra da je do toga moglo doći i ranije, a sve je komentirao i general major koji je naredio napad.

Galerija


General major JNA koji je naredio napad, Ljubomir Bajić, kaže kako je to bio legitiman vojni cilj.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović Politička senzacija: Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović u zajedničkoj misiji promoviranja Hrvatske u svijetu Otvoreni prozori na Banskim dvorima Podignute optužnice protiv vrha JNA i pilota za raketiranje Banskih dvora

"Za mene su svi oni koji su tu državu htjeli da unište, što su je uništili, bili pobunjenici, oružani pobunjenici, znači bila je oružana pobuna, za mene, a zna se kako se s pobunjenicima postupa", rekao je osumnjičeni Ljubomir Bajić koji žali, kako kaže, zbog kolateralnih žrtava raketiranja. "Meni je žao što je došlo do gubitka jednog života, on nije bio ni u kom slučaju meta napada, ali se našao, što kažu, u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu."

Kao vojnik je, kaže, tad branio ustavni poredak Jugoslavije, dok Hrvatska nije bila međunarodno priznata. Tim se argumentom poslužio i prvi čovjek srbijanske diplomacije Ivica Dačić.

"Djeluje mi prosto neobjašnjivo da Hrvatska nikako da izađe iz tog kola u koji je ušla, a to je da se cijela njena politika svodi na odnos prema Srbiji i jednoj antisprskoj histeriji", tvrdi Dačić.

Državno odvjetništvo će za osumnjičene raspisivati međunarodnu tjeralicu. Neslužbeno, očekuju da će tako doći do pilota Hrvata u Južnoafričkoj Republici. Srbija ne izručuje svoje državljane, mogućnost je da petoricu osumnjičenih u toj državi ispita njihovo tužiteljstvo.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Na pitanje Nove TV o kaznenoj prijavi za raketiranje Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina i je li to posljedica nesposobnosti institucija, Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je do toga moglo doći i ranije. 

"Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim, koliko sam informirana, nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Optužnica mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena. Vjerujem da pravda treba stići, nekada je i kasno, ali dobro je da stigne", kazala je Predsjednica.

U Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je ovaj tjedan izmjestila svoj ured, sastala se s poljoprivrednicima, obrtnicima i gospodarstvenicima. Istaknula je kako je dobila dobar uvid u stanje na terenu i njihove probleme koji su počesto admiistrativne prirode.