Podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora i u četvrtak je bila tema za komentiranje. Predsjednica Grabar-Kitarović smatra da je do toga moglo doći i ranije, a sve je komentirao i general major koji je naredio napad.

Galerija


General major JNA koji je naredio napad, Ljubomir Bajić, kaže kako je to bio legitiman vojni cilj.

Vezani članci Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica ponovila da podržava Tursku u EU: "Ako pustite migrante, prve žrtve bit će vaši susjedi na Balkanu" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Twitter/Kolinda Grabar-Kitarović) Grabar-Kitarović: Hrvatska štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu u EU-u

"Za mene su svi oni koji su tu državu htjeli da unište, što su je uništili, bili pobunjenici, oružani pobunjenici, znači bila je oružana pobuna, za mene, a zna se kako se s pobunjenicima postupa", rekao je osumnjičeni Ljubomir Bajić koji žali, kako kaže, zbog kolateralnih žrtava raketiranja. "Meni je žao što je došlo do gubitka jednog života, on nije bio ni u kom slučaju meta napada, ali se našao, što kažu, u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu."

Kao vojnik je, kaže, tad branio ustavni poredak Jugoslavije, dok Hrvatska nije bila međunarodno priznata. Tim se argumentom poslužio i prvi čovjek srbijanske diplomacije Ivica Dačić.

"Djeluje mi prosto neobjašnjivo da Hrvatska nikako da izađe iz tog kola u koji je ušla, a to je da se cijela njena politika svodi na odnos prema Srbiji i jednoj antisprskoj histeriji", tvrdi Dačić.

Državno odvjetništvo će za osumnjičene raspisivati međunarodnu tjeralicu. Neslužbeno, očekuju da će tako doći do pilota Hrvata u Južnoafričkoj Republici. Srbija ne izručuje svoje državljane, mogućnost je da petoricu osumnjičenih u toj državi ispita njihovo tužiteljstvo.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Na pitanje Nove TV o kaznenoj prijavi za raketiranje Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina i je li to posljedica nesposobnosti institucija, Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je do toga moglo doći i ranije. 

"Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim, koliko sam informirana, nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Optužnica mora biti čvrsta i utemeljena kako ne bi bila odbačena. Vjerujem da pravda treba stići, nekada je i kasno, ali dobro je da stigne", kazala je Predsjednica.

U Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je ovaj tjedan izmjestila svoj ured, sastala se s poljoprivrednicima, obrtnicima i gospodarstvenicima. Istaknula je kako je dobila dobar uvid u stanje na terenu i njihove probleme koji su počesto admiistrativne prirode.