Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I predsjednik HHO-a od nadležnih traži ispitivanje "slučaja Mirjane Pukanić"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) zatražio je od nadležnih tijela očitovanje o slučaju Mirjane Pukanić koja je svog supruga novinara i izdavača tjednika Nacional Ivu Pukanića optužila da ju pokušava proglasiti psihički bolesnom i nesposobnom.

Predsjednik HHO-a Ivo Banac priopćio je danas da je Mirjana Pukanić 3. travnja od HHO-a zatražila zaštitu jer tvrdi da ju je suprug zatočio i da ju zlostavlja, da joj je uzeo dijete te da ju, zahvaljujući svojim vezama u zdravstvu i državnom aparatu, pokušava proglasiti psihički bolesnom, koristeći pritom i silu.

Pročitajte i ovo Nasrin Sotoudeh (Foto: AFP) Vlasti ignoriraju zahtjeve Zatvorena iranska odvjetnica za ljudska prava počela štrajk glađu Slika nije dostupna Mirjana: 'Ivo, nisam luda, želim se razvesti!'

Banac kaže da je o tom slučaju razgovarao s Centrom za socijalnu skrb Črnomerec u kojemu su mu rekli da su upoznati sa slučajem i da predmet ne drže alarmantnim. O svemu je, kaže, izvijestio i državnu tajnicu za socijalnu skrb Doricu Nikolić, a potom i psihijatricu iz bolnice Sestara milosrdnica Jelenu Potkonjak, zaduženu za liječenje Mirjane Pukanić.

Banac tvrdi da mu je psihijatrica rekla kako je prethodnog dana odobrila prestanak liječničkog tretmana pacijentice koja joj je svojevoljno dolazila. Liječnica se složila s tim da i član HHO-a psihijatar Miro Jakovljević izvrši uvid u taj slučaj i o njemu da svoje stručno mišljenje.

No, kako kaže Banac, istoga popodneva doznao je da je Mirjana Pukanić vozilom hitne pomoći, s lisicama na rukama i u pratnji policije, odvedena u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče iz svog stana u kojemu je trebala održati konferenciju za novinare.

Banac je potom od ravnatelja policije Marijana Benka zatražio obrazloženje zašto je i na čiji zahtjev intervenirala policija i zašto je pritom primijenila silu prema Mirjani Pukanić koja za to, kaže Banac, nije pružila nikakav povod.

Benko je, tvrdi Banac, odgovorio da je postupak hospitalizacije pokrenula liječnica opće medicine, da prema nalazu interne kontrole MUP-a, policija nije prekršila ovlasti te da je o svemu sastavljen specijalni, povjerljivi izvještaj.

Predsjednik HHO-a kaže da je zatražio očitovanje Centra za socijalnu skrb s molbom da ga izvijeste o socijalnoj anamnezi Mirjane Pukanić, te odgovore na čiji je zahtjev hospitalizirana, po čijem nalogu je prisilno odvedena u bolnicu Vrapče, iako se liječila u Sestara milosrdnica, i što je s njezinim djetetom.

Ista pitanja upućena su ministru zdravstva i socijalne skrbi te predsjednicima saborskih odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo te za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost od kojih HHO očekuje javna očitovanja s ciljem da se, kako kažu, zaštite ljudska prava Mirjane Pukanić.

Predsjednik HHO-a zaključuje kako izbjegavanje istraživanja te medijska šutnja o ovom slučaju govore da je riječ o izuzetnoj situaciji, ali i "strahu od stanovitih centara moći".

Ispitivanje "slučaja Mirjane Pukanić" jučer je zatražilo i nekoliko nevladinih udruga - B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Centar za Edukaciju, Savjetovanje i Istraživanje (CESI), Cenzura, Udruga tjelesnih invalida TOMS i Udruga OSI. Te udruge smatraju da su policajci i djelatnici Centra za socijalnu skrb ozbiljno prekršili njezina ljudska prava.

Ivo Pukanić je, kako su prošloga tjedna prenijeli mediji, izjavio da nije poslao policiju po suprugu koja je, po njegovim riječima, teško bolesna i opasna po okolinu, te da bi joj razvod dao istoga trenutka, ali da ne zna tko bi tada vodio brigu o njoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene