Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Janez Janša izjavio jenakon prvog dijela sastanka članova slovenske vlade s predstavnicima Europske komisije kako očekuje da će hrvatska Vlada odmah nakon početka svojeg djelovanja riješiti problem ZERP-a.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare s potpredsjednicom Europske komisije Margot Wallstroem, Janšu su novinari upitali je li na sastanku bilo riječi i o problemima provedbe hrvatske odluke o Zaštićenom ekološko- ribolovnom pojasa (ZERP) u Jadranu.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

"To nije bilo u središtu današnjih razgovora. Slovenija podržava stajalište koje je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn iznio prije nove godine, a danas ga objasnio. Čekamo da se sastavi nova hrvatska Vlada i da njezini članovi prisegnu u parlamentu, te da ona odmah počne rješavati to pitanje u skladu s obvezama koje je Hrvatska preuzela 2004. godine", izjavio je Janša. 

>> Rehn: Konačno rješenje oko ZERP-a je u rukama nove hrvatske vlade

Na isto pitanje o ZERP-u Wallstroem je odgovorila da je to tema za neki bilateralni sastanak, ali da može reći da se od nove hrvatske Vlade očekuje da će poštivati dogovore. Ona je dodala da očekuje kako će to biti učinjeno "u duhu suradnje koja se očekuje od svih država članica Europske unije i od država kandidatkinja".

"Mislim da će to pitanje biti riješeno", izjavila je potpredsjednica Europske komisije Margot Wallstroem.