Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izborni predmet

I HNS ''oprao'' požeškog biskupa: ''Vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Požeškog biskupa treba podsjetiti da je Hrvatska sekularna država, da se Crkva nema pravo miješati u satnice u školama, a da je jedino Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležno slati školama upute'', reagirao je HNS na Facebooku.

Iz HNS-a su poručili da je krajnje vrijeme da u Hrvatskoj svatko počne raditi svoj posao i ne miješati se u tuđu nadležnost. ''Vjeronauk je izborni predmet u školama. A ako je biskup slučajno zaboravio – građani imaju pravo na izbor i vjera se uči u vjerskim zajednicama, a ne u školama'', poručili su iz Hrvatske narodne stranke.

Pročitajte i ovo Damir Stojić, svećenik - 2 Često nazivan kontroverznim Koji su razlozi smjene don Damira Stojića? "Sve još ostaje vojna tajna" Erika Valić, predsjednica Udruge Ruka Gašenje vatre Biskupi izdali priručnike kako ne zlostavljati djecu seksualno. Udruga nezadovoljna: "To nisu stvari koje se uče sada. Ili znate što je moral ili ne znate"

Posjetimo, svim školama Požeško-slavonske županije stigao je dopis Ureda požeške biskupije u kojemu se prenosi preporuka Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije o upisivanju vjeronauka u e-dnevnik i e-maticu. U preporuci stoji da prilikom kategorizacije predmeta katoličkog vjeronauka unutar izbornika tih elektroničkih sustava treba birati "obavezni predmet" jer se to odnosi, navodi se, "na status vjeronauka unutar školskog sustava, a ne s obzirom na roditelje i njihovu djecu koja ga izabiru prilikom upisa u školu".

“Tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i nadležno Ministarstvo. Nadležnosti su jasne i tražimo da se poštuju. Vjeronauk je izborni predmet, a pravila izvođenja mogu se naći u relevantnim propisima,” poručila je jučer u Splitu resorna ministrica Blaženka Divjak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene