Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I HHO za promjenu pravila praćenja izborne kampanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) podržao je danas inicijativu za promjenu pravila praćenja predizborne kampanje u elektroničkim medijima koju su pokrenule tri nacionalne televizije - HTV, Nova TV i RTL, a podržalo deset parlamentarnih klubova.

Iz HHO-a podsjećaju da je njihovo Vijeće za medije još u kolovozu pozdravilo prijedlog nacionalnih televizija o izmijeni pravila, ocjenivši kako je sadašnji model izrazito kontraproduktivan jer se njime ljude odbija od izbornih tema, umjesto da im pomogne u političkom odlučivanju.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

U HHO-u napominju kako je stav međunarodnih medijskih stručnjaka da je samo u prvim ciklusima demokratskih izbora u tranzicijskim zemljama od odlučujuće važnosti da stranke imaju podjednako vrijeme za predstavljanje programa, ali da se u konsolidiranim demokracijama s neovisnim medijima preporučuje da se vodi računa o razlikama između stranaka koje su već afirmirane u biračkom tijelu, primjerice parlamentarnih stranaka, i onih koje to nisu.

Iz HHO-a također ističu da je detaljno propisujući način predizbornog izvještavanja država preuzela "uređivačke ingerencije" i u značajnoj mjeri suspendirala uređivačku slobodu medija.

Stoga Vijeće za medije HHO-a smatraju da bi se zakonodavac u propisivanuju predizbornog izvještavanja trebao osloniti na preporuke Vijeća Europe, odnosno da bi se država morala ograničiti na okvirne zakonske odredbe te prepustiti neovisnim medijima da na temelju načela uravnoteženosti, nepristranosti, poštenog i objektivnog izvještavanja ostvare svoju u vrijeme izbora iznimno osjetljivu zadaću.

Nacionalne televizije bi, pak, smatraju u HHO-u, trebale što prije javnosti iznijeti svoju koncepciju i kriterije koji će osigurati potrebne informacije i jamčiti da selektivan pristup ne prijeđe u diskriminaciju u korist neke ili svih etabliranih stranaka.

Inicijativu triju nacionalnih televizija (HTV, Nova TV i RTL) o
promjeni pravila praćenja predizborne kampanje u elektroničkim medijima podržalo je deset parlamentarnih klubova koji su tu inicijativu, kao prijedlog, uputili u saborsku proceduru.

Svoje mišljenje o tom prijedlogu sutra će dati saborski odbori za Ustav i Poslovnik i za medije, a o njemu bi Sabor trebao raspravljati do kraja tjedna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene