Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko ste zapravo bolesni?

HZZO provodit će kontrole bolovanja i po kućama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv lažnih bolovanja Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odlučio je dobiti bitku. Nakon smanjenja stope bolovanja u gradovima rekorderima, najavljuju još oštrije mjere. Uskoro kreće kontrola bolovanja po kućama!

Kada obolite, HZZO-vi kontrolori i na kućnm adresama provjeravat će koliko. Svakog trenutka moći će pokucati na vaša vrata jer se do kraja svibnja donosi novi pravilnik po kojem će se kontrolirati i dokazivati otvorena bolovanja pacijenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Biramo najbolje ! Uključite se! Najslađi kućni ljubimci - 2 Slika nije dostupna Spasio ga iz jezera VIDEO: Mladunče tuljana postalo kućni ljubac

'Kada kontrolor, liječnik HZZOa ne može putem medicinske dokumentacije u ordinaciji iščitati je li bolovanje opravdano ili neopravdano da na terenu stekne objektivniju i ispravniju sliku', izjavila je Sanja Baković iz HZZO-a.

Pacijenti oko novog pravilnika podijeljeni, a liječnici šokirani. Za nove metode rada saznali su iz medija. 'Na taj način ponovno su na udaru i pacijenti i liječnici, prvenstveno liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U nekim slučajevima otvaranja bolovanja, taj pacijent ne mora 24 sata boraviti u svom domu niti ležati u krevetu', zaključila je liječnica Vesna Potočki Rukavina. 

HZZO kućnim posjetama pokazuje brigu

Kontrola je, kažu, postojala i do sada. Poslodavac je mogao zatražiti provjeru liječničke dokumentacije. No, to se rijetko činilo. Liječnici ističu da su nove ovlasti HZZOa gotovo represive i da zadiru u prava pacijenata. Sanja Baković iz HZZo-a kaže kako to nije kršenje ljudskih prava jer HZZO tu kao osiguravateljska kuća zapravo pokazuje brigu za  osiguranu osobu.

Briga ili provjera kućni posjet teško da će riješiti ozbiljan problem s kojim se Hrvatska muči godinama. Na dan je gotovo 60 tisuća zaposlenika na bolovanju što je državu i poslodavce samo prošle godine stajalo više od dvije milijarde kuna. Split, Gospić i Osijek i dalje ostaju gradovi rekorderi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene