Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izuzetan napredak'

HZZO o prvim rezultatima novih pravila: Smanjeni dolasci u ordinacije zbog papirologije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka rujna, liječnici primarne zdravstvene zaštite dobili su mnogo veće ovlasti. Sve pretrage i kontrole koje mogu, pacijenti će obavljati kod njih. Za ono što ne mogu, upućivat će ih u bolnice. U HZZO-u kažu kako i dalje traju prilagodbe i liječnika i pacijenata.

Jadranka Matačić je prezadovoljna što većinu pretraga od ovoga mjeseca može obaviti kod svog obiteljskog liječnika. 'Za pacijenta u svakom slučaju bolje! Neće biti čekanja u redovima, neće biti naručivanja, neće se čekati mjesecima. Kažem, u svakom slučaju- super', kazala je Jadranka.

Pročitajte i ovo Promet - 1 Novi pravilnik Stižu novosti za vozače, policija će imati uvid u podatke u slučaju nesreće: "Ma ljudi se neće toga pridržavati, kamufliraju gdje god mogu" Ilustracija Usklađivanje cijena Dobra vijest za oboljele: HZZO smanjio cijene za više od 300 lijekova, korigirane i liste

Kako bi se rasteretile bolnice i smanjile liste čekanja, sve pretrage i kontrole koje mogu, pacijenti će obavljati kod svojih obiteljskih liječnika. 'Mi pratimo svoje kronične bolesnike, naročito one koji boluju od hipertenzije, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti i kronične bolesti pluća i astme, sa svojim mogućnostima, znanjima i opremljenosti ordinacije', kazao je doktor Goran Lazić iz Karlovca.

>>
'Spriječite tajkunizaciju i amerikanizaciju obiteljske medicine'

Specijalist pedijatrije, Vladimir Franjković je kazao da je postignuto značajno smanjenje dolazaka u ordinaciju zbog papirologije. 'To je izuzetan napredak', dodao je. To veseli i HZZO. No, priznaju kako neke stvari nisu funkcionirale, pa su ih morali promijeniti. 'Za četiri kronične bolesti za djecu do 18 godina, dakle, izuzeli smo djecu iz ovog pravila da se ne smije naručivati, kao i dijabetičare koji imaju tip 1, a koji su ovisni o inzulinu. Njih će i dalje moći pratiti njihovi bolnički specijalisti i preporučivati kontrole', kazala je Tatjana Prenđa Trupec, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

Kažu kako se i novost oko propisivanja najjeftinijeg lijeka pokazala uspješnom. Na taj će se način, poručuju iz HZZO-a dosta novca uštedjeti i omogućiti da se na listu lijekova stave oni najnoviji, inovativni lijekovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene