Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od početka rujna, liječnici primarne zdravstvene zaštite dobili su mnogo veće ovlasti. Sve pretrage i kontrole koje mogu, pacijenti će obavljati kod njih. Za ono što ne mogu, upućivat će ih u bolnice. U HZZO-u kažu kako i dalje traju prilagodbe i liječnika i pacijenata.


Jadranka Matačić je prezadovoljna što većinu pretraga od ovoga mjeseca može obaviti kod svog obiteljskog liječnika. 'Za pacijenta u svakom slučaju bolje! Neće biti čekanja u redovima, neće biti naručivanja, neće se čekati mjesecima. Kažem, u svakom slučaju- super', kazala je Jadranka.

Vezani članci Krešimir Luetić, Marin Smilović i Sanja Vištica Liječnike nakon prosvjeda nitko nije primio na sastanak, spremni su i na štrajk: "Ako je to poruka koju nam Vlada šalje…" Liječnički pregled: Ilustracija - 9 Doznajte što će sve uključivati preventivni pregledi za starije od 40, građani poručuju: "Trebalo bi biti puno više doktora"

Kako bi se rasteretile bolnice i smanjile liste čekanja, sve pretrage i kontrole koje mogu, pacijenti će obavljati kod svojih obiteljskih liječnika. 'Mi pratimo svoje kronične bolesnike, naročito one koji boluju od hipertenzije, povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti i kronične bolesti pluća i astme, sa svojim mogućnostima, znanjima i opremljenosti ordinacije', kazao je doktor Goran Lazić iz Karlovca.

>>
'Spriječite tajkunizaciju i amerikanizaciju obiteljske medicine'

Specijalist pedijatrije, Vladimir Franjković je kazao da je postignuto značajno smanjenje dolazaka u ordinaciju zbog papirologije. 'To je izuzetan napredak', dodao je. To veseli i HZZO. No, priznaju kako neke stvari nisu funkcionirale, pa su ih morali promijeniti. 'Za četiri kronične bolesti za djecu do 18 godina, dakle, izuzeli smo djecu iz ovog pravila da se ne smije naručivati, kao i dijabetičare koji imaju tip 1, a koji su ovisni o inzulinu. Njih će i dalje moći pratiti njihovi bolnički specijalisti i preporučivati kontrole', kazala je Tatjana Prenđa Trupec, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

Kažu kako se i novost oko propisivanja najjeftinijeg lijeka pokazala uspješnom. Na taj će se način, poručuju iz HZZO-a dosta novca uštedjeti i omogućiti da se na listu lijekova stave oni najnoviji, inovativni lijekovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju