Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udruga hrvatskih pacijenata

'Spriječite tajkunizaciju i amerikanizaciju obiteljske medicine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Udruzi hrvatskih pacijenata zabrinuti su za reformu koja je u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu počela 1. rujna.

Udruga hrvatskih pacijenata ministru zdravlja Rajku Ostojiću uputila je nekoliko konkretnih pitanja vezanih za reformu zdravstvenog sustava. 'Čuli smo neke informacije da će od 1. rujna 2013. obiteljski liječnici moći raditi privatnu dijagnostiku i to naplaćivati osiguranicima HZZO-a. Je li to točno? Je li to način kako planirate smanjiti liste čekanja?

Pročitajte i ovo Liječnici i štrajk - 4 Nezadovoljni uvjetima Liječnici se pripremaju za štrajk: "Već četiri godine očekujemo od Vlade da prepozna ozbiljnost problema u sustavu" Ilustracija Novi problemi za građane Liječnici počeli pripreme za štrajk: "Beroš namjerno miješa kruške i jabuke''

>> Ostojić umiruje: Omogućit ćemo svima koji trebaju na operaciju da to i naprave

Što ako obiteljski liječnik kaže pacijentu da je potrebno što prije napraviti ultrazvuk, a pacijent odgovori kako nema novca: onda je oboljeli prepušten na milost i nemilost obiteljskog liječnika koji mu može reći neka se u tom slučaju naruči i čeka pregled nekoliko mjeseci. Ponavljamo, obiteljski liječnik mu je rekao da pregled treba obaviti što prije…. Je li ovo način na koji planirate obezvrijediti police osnovnog i dopunskog osiguranja i do kraja tajkunizirati i amerikanizirati SJZS. Podsjećamo da i Amerikanci napuštaju takav sustav!

Mi u UHP-u već dugo predlažemo strogo odvajanje javnog zdravstva od privatnog i donošenje jasnih pravila igre, što znači da kada oboljeli ulazi u ordinaciju obiteljske medicine unaprijed zna kako svu uslugu može dobiti preko zdravstvenih iskaznica HZZO-a. Takvom organizacijom ne bi bilo nesporazuma i sukoba, a posebno ne bi bilo ponižavanja siromašnih i bolesnih.

Zahtijevamo od Vas da spriječite tajkunizaciju i amerikanizaciju obiteljske medicine', stoji, između ostalog, u pismu UHP.

'Važnije od primanja liječnika je...'

Udruga hrvatskih pacijenata reagirala je i na otvoreno pismo dr. Dražena Gorjanskog u kojem je naveo koji su sve zahtjevi koje bi liječnici trebali iznijeti.

'Mi u UHP želimo javno zahvaliti na ovom otvorenom pismu dr. Draženu Gorjanskom na hrabrosti i odgovornosti u želji očuvanju općeg dobra - solidarnog javnog zdravstvenog sustava. Vi koji odlučujete imate povijesnu priliku sačuvati i vratiti solidarnom javnom zdravstvenom sustavu, nama oboljelima, ali i savjesnim, humanim i odgovornim zdravstvenim djelatnicima ili ga prepustiti novim tajkunima', napisao je Marijo Drlje, predsjednik Udruge.

>> Sindikat: U štrajk ide oko 70 posto medicinskih sestara!

Dr. Dražen Gorjanski naveo je zahtjeve za koje smatra da su mnogo važniji u zdravstvu od plaće liječnicima, i za koje se treba boriti.

'Zar su veća primanja jedino što nam treba? Zar nam ništa drugo ne smeta, zar nam doista ništa drugo nije važno?

Zar nam doista ne smetaju klinike u barakama od iverice, ambulante u zagušljivim podrumima nedostojne svoga naziva, četrdeset do pedeset pacijenata dnevno, rad kao na traci, beskonačne liste čekanja?

Zar nam doista ne smeta postojeći nered u zdravstvu, nered u kojemu je dozvoljen dvojni rad (istovremeno u javnom i privatnom zdravstvu), nemoralni brakovi liječnika s tvornicama lijekova, ortopedskim kućama i privatnim ustanovama, brakovi koji su na rubu, a često i preko ruba korupcijskog djelovanja?

Zar nam doista ne smeta politizacija zdravstva, političke smjene i namještanja 'svoga' kadra kojim se naše zdravstvu svelo na feud vladajućih stranaka? Nemamo ništa protiv ogromnog stranačkog zapošljavanja suvišnog nemedicinskog osoblja koji troši upravo ona sredstva što sada nedostaju za plaćanje pripravnosti i dežurstava?

Trebamo li konačno zatražiti i odgovornost ministara koji ostavljaju ili stvaraju takve dugove zbog koji se urušava cjelokupno hrvatsko gospodarstvo? Ili onih drugih koji uporno odbijaju provesti reformu zdravstva pridonoseći njegovom nestajanju?

Zar nam doista ne smeta stalno uništavanje javnog zdravstva na račun privatnog? Možda smo zaboravili, ali javno je zdravstvo – a ne privatno – ono koje nas hrani, daje sigurnost, stalnu plaću, zdravstveno i mirovinsko osiguranje', napisao je između ostalog dr. Gorjanski u otvorenom pismu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene