Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Upute liječnicima jasne"

HZZO: "Nema razloga za odgodu pilot-projekta prioritetnih lista čekanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu početka pilot-projekta prioritetnih listi čekanja u četirima zaqrebačkim bolnicama iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) poručili su u utorak kako su izdali jasne upute te dodatna pojašnjenja liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima s području Grada Zagreba i Zagrebačke županije na koji način da upućuju pacijente kada postoji sumnja na ozbiljnu bolest.

Iz HZZO-a poručuju kako stoga nema razloga za odgodu pilot-projekta, kao što je to zatražila Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Pročitajte i ovo Ilustracija Jesu li liste čekanja liste umiranja? Trebala je mamografiju, odbili je u četiri bolnice: "Ali molim vas, nešto je sumnjivo" Ilustracija Liste čekanja "Lani je 89 posto CT i MR postupaka financirao HZZO": Ministarstvo objasnilo kako će smanjiti liste čekanja

"Smatramo da nema razloga da KoHOM opisuje uvredljivim dopis HZZO-a u kojem se pokušavaju dati što jasnije upute liječnicima u provođenju pilot-projekta prioritetnih listi čekanja, jer to nikako nije bila namjera HZZO-a. Smatramo da su konkretno za ovaj pilot-projekt kriteriji jasni te da ne bi trebalo odgađati pilot-projekt prioritetnih listi čekanja kako to KoHOM traži. Namjera je projekta da se ubrza početak liječenja za pacijente s ozbiljnim dijagnozama, kojima vrijeme početka liječenja igra veliku ulogu", navode u HZZO-u.

"Velik zadatak i izazov"

Ističu kako je skraćivanje lista čekanja u zdravstvenim ustanovama velik zadatak i izazov zbog čega se, na inicijativu ministra zdravstva, i krenulo s provedbom pilot-projekta prioritetnih lista čekanja za pacijente sa sumnjom u ozbiljne dijagnoze, za sada u četirima zagrebačkim bolnicama. Dakle, nije riječ o hitnim slučajevima, već prioritetnim za koje liječnici smatraju da bi što prije trebalo potvrditi dijagnozu i započeti liječenje.

Kako bi se osigurala primjerena medicinska skrb u što kraćem razdoblju za stanja koja sa stručnog medicinskog gledišta ne trpe odgodu o početku liječenja, pacijentima sa sumnjom u ozbiljne dijagnoze omogućilo bi se 10 posto mjesta na trenutnim listama čekanja i da nakon provedene dijagnostike, koju indicira bolnički specijalist ili subspecijalist, što prije počnu s terapijom.

U tu svrhu kreirana je i u četirima bolnicama započela s radom i posebna funkcija "eNaručivanje – Prioritetno naručivanje pacijenta“ kako bi se osigurali prioritetni termini za osobe kojima liječnik obiteljske zdravstvene zaštite ili pedijatrije postavi indikaciju za prioritetan pregled. Riječ je o dječjoj bolnici u Klaićevoj, KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milordnice i KB-u Dubrava.

Ukinuta fizikalna terapija u ordinacijama opće medicine

Što se tiče ukidanja terapije boli, zbog čega KoHOM također prosvjeduje, u HZZO-u kažu kako se radi o uslugama fizikalne terapije, za koje je stručno društvo Hrvatskog liječničkog zbora ocijenilo da ih se ne može provoditi u ordinacijama obiteljske medicine jer to zahtijeva kompetencije koje obiteljski liječnik tijekom svog studiranja i specijalističkog usavršavanja ne dobiva. Stoga je, ističu, na zahtjev struke i uz suglasnost Hrvatske liječničke komore, ukinuta mogućnost provođenja fizikalne terapije u ordinaciji opće medicine.

Što se tiče zapošljavanja dodatnih doktora i medicinskih sestara u privatnim praksama, navode da to nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, pa je bilo potrebno uskladiti tu odluku sa zakonskim okvirom te Pravilnikom o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene