Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnik KoHOM-a tvrdi

HZZO krši dogovoreni sporazum o povećanju plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Rajko Mlinarić potvrdio je da je u petak od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobio i službeni odgovor da neće isplaćivati šest posto uvećane glavarine liječnicima koji nisu potpisali aneks ugovoru, čime Zavod, po njegovu mišljenju, krši sporazum između Vlade i sindikata o godišnjem povećanju plaća u državnim i javnim službama iz 2006. godine.

'Povećanje plaća od šest posto godišnje dogovoreno je na razini Vlade i sindikata, pa HZZO nije ovlašten ta prava bilo kome uskratiti', smatra Milinarić koji je uvjeren da će država izgubiti pravni spor na koji se spremaju liječnici obiteljske medicine. Mlinarić navodi da je dosad zaprimio oko tisuću punomoći za pravno zastupanje obiteljskih liječnika, no ističe kako je među njima i određeni broj pedijatra i ginekologa koji se nalaze u sličnoj situaciji.

Pročitajte i ovo Marko Primorac Niže porezno opterećenje Primorac o poreznoj reformi: "Oko 80 posto JLS-ova prirez nije kompenziralo najvišim stopama poreza na dohodak" Slika nije dostupna Pomažu u reformi zdravstva Kosor: Ericsson Nikola Tesla lider ne samo u regiji

>> 'Glavarine od 21 posto nisu moguće'

Dodaje kako se spor, prema Zakonu o parničnom postupku, može rješavati arbitražom koja nije pogodna u tom slučaju, jer se ne radi o kršenju prava iz ugovora, ili sudskom tužbom putem građanske parnice protiv HZZO-a za nadoknadu štete. Mlinarić podsjeća kako je u prvoj polovici veljače u ime liječnika zatražio razgovore s ministrom zdravstva i socijalne skrbi Darkom Milinovićem te čelnicima HZZO-a o primjedbama koje na zdravstvenu reformu imaju obiteljski liječnici, ali do danas nije dobio nikakav odgovor.

'Taj prijepor nastao je potpuno nepotrebno, zbog ignoriranja i odmazde prema onima koji imaju određene prigovore na reformu. Tisuću liječnika ima pravo izreći svoje nezadovoljstvo, a država im je dužna platiti ono na što se obvezala', ocijeno je Mlinarić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene