Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod 80-godišnjakinje iz Zagreba, koja se liječi na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" sa simptomima encefalitisa, potvrđena je infekcija virusom Zapadnog Nila, doznaje se u petak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).


Kod bolesnice su, u sklopu temeljite dijagnostičke obrade, provedene virusološke pretrage na infekciju virusom Zapadnog Nila, a rezultati analiza u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i praćenje virusnih zoonoza pri HZJZ-u potvrdili su infekciju.

Vezani članci Cjepivo za koronavirus, ilustracija HZJZ reagirao na navode da je Hebrangova tvrtka dobila posao za nabavu igala i šprica: ''Natječaj je bio transparentan'' Slika nije dostupna OPREZ! Evo kako se ZAŠTITITI od virusa Zapadnog Nila!

Groznica Zapadnog Nila bolest je koju uzrokuje istoimeni virus, a prenosi se na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex, no mogu ga prenijeti i druge vrste komaraca.

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima. U Hrvatskoj je od 2012. godine zabilježeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je jedan preminuo od posljedica komplikacija.

Najčešće, u 80 posto slučajeva, infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi, kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip.

Tek rijetko se može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga).

Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te osobe koje boluju od maligne bolesti, dijabetesa, hipertenzije, kronična bubrežna bolesti ili su transplantirane.

U Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a ističu važnost osobne zaštite pa preporučuju nošenje dugačkih hlača i rukava tijekom boravka na području s puno komaraca.

Treba upotrebljavati sredstva koja odbijaju komarce te zaštititi prozore i vrata mrežama protiv insekata, odnosno boravite u klimatiziranim prostorima.

Također treba uklanjati u okolišu razne nakupine vode koje mogu biti mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca. (Hina)