Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod 80-godišnjakinje iz Zagreba, koja se liječi na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" sa simptomima encefalitisa, potvrđena je infekcija virusom Zapadnog Nila, doznaje se u petak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).


Kod bolesnice su, u sklopu temeljite dijagnostičke obrade, provedene virusološke pretrage na infekciju virusom Zapadnog Nila, a rezultati analiza u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i praćenje virusnih zoonoza pri HZJZ-u potvrdili su infekciju.

Vezani članci Doktorica Davorka Lukas iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević (Foto: Dnevnik.hr) Liječnica pojašnjava: Zašto je podvig britanskih znanstvenika važan za liječenje bolesti od koje godišnje umire milijun ljudi Slika nije dostupna OPREZ! Evo kako se ZAŠTITITI od virusa Zapadnog Nila!

Groznica Zapadnog Nila bolest je koju uzrokuje istoimeni virus, a prenosi se na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex, no mogu ga prenijeti i druge vrste komaraca.

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima. U Hrvatskoj je od 2012. godine zabilježeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je jedan preminuo od posljedica komplikacija.

Najčešće, u 80 posto slučajeva, infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi, kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip.

Tek rijetko se može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga).

Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te osobe koje boluju od maligne bolesti, dijabetesa, hipertenzije, kronična bubrežna bolesti ili su transplantirane.

U Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a ističu važnost osobne zaštite pa preporučuju nošenje dugačkih hlača i rukava tijekom boravka na području s puno komaraca.

Treba upotrebljavati sredstva koja odbijaju komarce te zaštititi prozore i vrata mrežama protiv insekata, odnosno boravite u klimatiziranim prostorima.

Također treba uklanjati u okolišu razne nakupine vode koje mogu biti mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca. (Hina)