448301
448301
448301
448301
448301

VIRUS ZAPADNOG NILA STIGAO U HRVATSKU? Hospitalizirano nekoliko osoba

  • , 29.08.2016., 15:58
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u ponedjeljak da se u oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije s kliničkim simptomima encefalitisa, hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek, posumnjalo na infekciju virusom Zapadnog Nila.

 
 
 
 
Virus Zapadnog Nila, ilustracija (Foto: Thinkstock)
Virus Zapadnog Nila, ilustracija (Foto: Thinkstock)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u ponedjeljak da se u oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije s kliničkim simptomima encefalitisa, hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek, posumnjalo na infekciju virusom Zapadnog Nila pa je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse HZJZ-a provedena virusološka dijagnostika koja potvrdila vjerojatnost zaraze.

Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi potvrde provode se dodatni testovi, ističu u HZJZ-u. Dodaju kako su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije isplanirali provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaraze.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od početka ove sezone prijenosa na području zemalja EU zabilježeno je 54 oboljelih od groznice ZN-a.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, a pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca. Najčešće infekcija prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s pretežno blažim simptomima koji nalikuju gripi.

Tek se rijetko može razviti teža bolest kao posljedica zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava sa simptomima meningoencefalitisa (upale moždanih ovojnica i mozga), prvenstveno u starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

Iz HZJZ-a poručuju kako je u smanjenju rizika od infekcije, pored mjera suzbijanja komaraca u okolišu, jednako važno da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca i to uklanjanjem raznih nakupina vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca u okolišu (okućnicama, vrtovima, terasama), redovitim pražnjenjem (barem jednom tjedno) ili pravilnim pokrivanjem (spremnici vode, posude za zalijevanje, vaze i plitice lončanica za cvijeće, vaze na grobljima, odbačene automobilske gume, posude i igračke, limenke i sl.).

Preporučene preventivne mjere su zaštitita prozora i vrata mrežama ili boravak u klimatiziranim prostorima, nošenje dugačkih nogavica i rukava tijekom boravka u području s puno komaraca te korištenje repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na koži nepokrivenih dijelova tijela. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se