Brojna putovanja vlakom na posao, tržnicu ili pak školu stanovnici Hrvatskog zagorja mogli bi opisati kao maratonska i mukotrpna. Sve bi mogao promijeniti projekt koji bi trebao zaživjeti u sljedeće tri godine.

Galerija


Bolje dane za sve one koji putuju od Zagreba do Zaboka trebao bi donijeti potpis težak 531 milijun kuna. HŽ Infrastruktura najavljuje modernizaciju pruge pa se putnici više neće morati boriti s velikim vrućinama tijekom predugih vožnji vlakom.

Vezani članci Policija, ilustracija Nesreća u Bedekovčini: Automobil naletio na biciklista, prevezen je u bolnicu Nova pruga u Bjelovaru - 5 Nije moglo bez problema: Premijerna vožnja prvom prugom izgrađenom u posljednjih 50 godina umalo završila debaklom

"Radovi bi trebali biti završeni u roku od šest mjeseci od početka posla. Nakon potpisivanja ugovora, što je učinjeno u utorak, slijedi period dokumentacije planova“, rekao je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Oko 24 kilometara pruge bit će u potpunosti elektrificirano. Putovanje bi trebalo biti skraćeno za 30 posto, sva stajališta dobit će video nadzor, a četiri kolodvora trebala bi biti potpuno rekonstruirana. Projekt će biti sufinanciran s 85 posto novca koji je stigao iz Europske unije.

Od ove investicije velika očekivanja imaju i lokalni političari. Vjeruju da će željeznica vratiti život u njihova mjesta.

"Željeznica je idealan način povezivanja mjesta rada i mjesta školovanja s mjestom stanovanja", rekao je Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka.

Idealne uvjete morat će čekati još tri godine, kada bi svi radovi na toj dionici pruge trebali biti završeni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr