Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procedura prekomjernog deficita

HUP Vladi: Ne dižite poreze i ne smanjujte mirovine, ali plaće se mogu naći na udaru rezova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoje preporuke za smanjenje deficita danas je dala i Hrvatska udruga poslodavaca. Kažu kako mirovine ne treba dirati, ali plaće bi se mogle naći na udaru rezova.

Ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita poslodavci vide kao priliku da Vlada napokon provede strukturne reforme. Napravili su i analizu iskustava zemalja članica EU koje su prošle ili prolaze kroz istu proceduru.

Pročitajte i ovo Strani radnici HUP Gorući problem našeg gospodarstva: Uskoro će u Hrvatskoj raditi 400.000 stranaca Slika nije dostupna Odbor bira novog direktora Davor Majetić nakon 10 godina odlazi s čela HUP-a: ''Vrijeme je za nove karijerne iskorake''

Smatraju da Vlada nikako ne bi smjela podizati poreze, dirati u mirovine građana te smanjivati investicije, a sve drugo pa tako i plaće mogu biti predmetom vladinih rezova. Njihova analiza pokazala je da podizanje prihoda proračuna 7 puta manje doprinosi financijskoj konsolidaciji nego kada se režu rashodi.

Prema preporukama Europske komisije ukupni deficit ne bi smio prijeći 4,6% BDP-a u 2014., 3,5% u 2015. i 2,7% u 2016. godini, a svi jednokratni dobici u vidu povećanja prihoda trebali bi biti preusmjereni na smanjivanje deficita.

VIDEO Linić opet okoliša: Kada ćemo saznati koje su to mjere smanjenja proračunskog minusa?

Plaće će morati biti racionalizirane, kao i izdaci za socijalna davanja te za subvencije kako bi se stvorilo dovoljno fiskalnog prostora za povećanje rashoda koji pozitivno utječu na rast.

Tu su, naravno, i poboljšanje porezne discipline i institucionalnog okvira javnih financija te provedba strukturnih reformi.

HUP smatra da treba rasporediti teret fiskalne konsolidacije između prihodovne i rashodovne strane budući da su dosegnuti limiti fiskalnog kapaciteta, a pozvali su se i na iskustva 8 zemalja EU koja pokazuju da samo konsolidacija na rashodnoj strani dovodi do trajnog rješenja fiskalnog problema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene