Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pola milijuna svinja manje

Hrvatsko svinjogojstvo na koljenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednje četiri godine uzgojeno je pola milijuna svinja manje.

Domaća proizvodnja jedva pokriva 30 posto naših potreba, a sve ostalo uvozimo. Dva od tri proizvoda od svinjskog mesa koji se nađu na vašem stolu dolaze iz uvoza.

Pročitajte i ovo Svinje na okupu (Foto: Dnevnik.hr) novčana nagrada Na afričkoj svinjskoj kugi možete i zaraditi: Država uvela nove mjere, ovo trebate učiniti pronađete li uginulu svinju Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) pojavila se u srbiji Prijeti li Hrvatskoj opasna zaraza koja bi mogla u prah pretvoriti milijardu kuna? "Može ući i migracijom divljih životinja..."

'Svinju kad utovim, kad ju prodam ako dođem na nulu onda sam sretan', tvrdi Josip Komljenović iz Petrijevca. Hrvatsko svinjogojstvo godinama tiho propada, a mali su proizvođači nemoćni. 'Sa sto rasplodnih životinja sam došao na 30 i vjerojatno će to ići sve na niže', kaže Josip.

Još niže je spao Nenad Milošević. Farmu je nakon 30 godina zatvorio. 'Imamo prevelike inpute, cijena prasaca je preniska, a najveći problem nam je prevelik uvoz', rekao je Nenad.

Poticaji dodatno smanjeni

'Promet roba i mesnih prerađevina putem trgovačkih lanaca nekako je domaći uzgoj stavio u indiferentan položaj', kaže Ernest Nad iz HGK Osijek.

>> Turopoljci se protive eutanaziji svinja

Iz tog položaja država domaće svinjogojce nije izvukla, još im je i smanjila poticaje pa je domaćih svinja sve manje. S jedno cijelo tri milijuna uzgojenih svinja u 2007. pali smo na 780 tisuća u 2011. Hrvati na godinu pojedu dva i pol milijuna svinja, što znači da 70 posto od onoga što pojedemo uvezemo i za to platimo 200 milijuna dolara.

Hoće li spasiti hrvatske svinje u ministarstvu će znati sljedeći tjedan nakon sastanka Savjeta za svinjogojstvo. Ako se ubrzo ne postignu rješenja, svinjogojstvu se crno piše.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene