Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji vodi izaslanstvo Republike Hrvatske na 62. zasjedanju Opće skupštine UN-a, doputovao je u nedjelju poslijepodne, po lokalnom vremenu, u New York.


Klimatske promjene bit će glavna tema rasprava na zasjedanju Opće skupštine na kojem će se okupiti predstavnici 192 zemlje članice UN-a, među kojima i oko 80 predsjednika država ili vlada. 

Vezani članci Slika nije dostupna New York: Prosvjed stotina Hrvata pred UN-om zbog presude Slika nije dostupna Mesić najavio suđenje 'trojci' u Hrvatskoj

Raspravljat će se također o financiranju razvoja, primjeni globalne antiterorističke strategije, reformi upravljanja UN-om, ostvarivanju Milenijskih ciljeva i drugim temama.

U ponedjeljak, dan prije otvaranja rasprave na Općoj skupštini, više od 70 predsjednika i premijera i 80 drugih nacionalnih predstavnika okupit će se na UN-ovom "klimatskom summitu".

Predsjednik Mesić bit će prvi od 40-ak govornika na jednom od četiri panela tog summita, posvećenog raspravi o "Ublažavanju" (promjena klime).

Hrvatski predsjednik u ponedjeljak će sudjelovati i na skupu
posvećenom izazovima vanjske politike i globalnog vodstva u 21. stoljeću, kojeg zajednički organiziraju Ured za partnerstvo UN-a i Zaklada Louise T. Blouin.

Predsjednik Mesić održat će govor na Općoj skupštini UN-a u četvrtak 27. rujna, kao drugi govornik u jutarnjem dijelu zasjedanja.

Tijekom boravka u New Yorku, predsjednik Mesić i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović održat će i niz bilateralnih susreta, koji bi, među ostalim, trebali pridonijeti i jačanju podrške kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju 2008/09., o čemu će Opća skupština odlučivati 16. listopada.

Predsjednik Mesić bit će u utorak među uzvanicima večere što je za šefove izaslanstava na zasjedanju Opće skupštine priređuje američki predsjednik George Bush.

U srijedu će sudjelovati u radu tzv. Clintonove inicijative,
okupljanja osoba iz svjetskog političkog i javnog života koje, s
ciljem konkretnog utjecanja na aktualne svjetske probleme, saziva bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Predsjednik Mesić u New Yorku će se sastati i s predstavnicima židovskih organizacija B'nai B'rith, Američkog židovskog odbora i Vijeća svjetskog Židovstva, a posjetit će i otvaranje izložbe fotografija spomeničke baštine pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj, "World heritage sites in Croatia" u galeriji Svjetske spomeničke zaklade u New Yorku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju