Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Predsjednik Mesić doputovao na zasjedanje Skupštine UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji vodi izaslanstvo Republike Hrvatske na 62. zasjedanju Opće skupštine UN-a, doputovao je u nedjelju poslijepodne, po lokalnom vremenu, u New York.

Klimatske promjene bit će glavna tema rasprava na zasjedanju Opće skupštine na kojem će se okupiti predstavnici 192 zemlje članice UN-a, među kojima i oko 80 predsjednika država ili vlada. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Slika nije dostupna 'Bilo bi bolje da u New York ide Mesić'

Raspravljat će se također o financiranju razvoja, primjeni globalne antiterorističke strategije, reformi upravljanja UN-om, ostvarivanju Milenijskih ciljeva i drugim temama.

U ponedjeljak, dan prije otvaranja rasprave na Općoj skupštini, više od 70 predsjednika i premijera i 80 drugih nacionalnih predstavnika okupit će se na UN-ovom "klimatskom summitu".

Predsjednik Mesić bit će prvi od 40-ak govornika na jednom od četiri panela tog summita, posvećenog raspravi o "Ublažavanju" (promjena klime).

Hrvatski predsjednik u ponedjeljak će sudjelovati i na skupu
posvećenom izazovima vanjske politike i globalnog vodstva u 21. stoljeću, kojeg zajednički organiziraju Ured za partnerstvo UN-a i Zaklada Louise T. Blouin.

Predsjednik Mesić održat će govor na Općoj skupštini UN-a u četvrtak 27. rujna, kao drugi govornik u jutarnjem dijelu zasjedanja.

Tijekom boravka u New Yorku, predsjednik Mesić i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović održat će i niz bilateralnih susreta, koji bi, među ostalim, trebali pridonijeti i jačanju podrške kandidaturi Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju 2008/09., o čemu će Opća skupština odlučivati 16. listopada.

Predsjednik Mesić bit će u utorak među uzvanicima večere što je za šefove izaslanstava na zasjedanju Opće skupštine priređuje američki predsjednik George Bush.

U srijedu će sudjelovati u radu tzv. Clintonove inicijative,
okupljanja osoba iz svjetskog političkog i javnog života koje, s
ciljem konkretnog utjecanja na aktualne svjetske probleme, saziva bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Predsjednik Mesić u New Yorku će se sastati i s predstavnicima židovskih organizacija B'nai B'rith, Američkog židovskog odbora i Vijeća svjetskog Židovstva, a posjetit će i otvaranje izložbe fotografija spomeničke baštine pod zaštitom UNESCO-a u Hrvatskoj, "World heritage sites in Croatia" u galeriji Svjetske spomeničke zaklade u New Yorku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene