Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Hrvatski zatvori i dalje prenapučeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnovni problemi s kojima se suočava hrvatski zatvorski sustav i lani su, kao i ranijih godina, bili nedostatak smještajnih kapaciteta u zatvorima te nedovoljan broj službenika, stoji u Izvješću o radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2006. koje je danas raspravio Hrvatski sabor.

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Snježana Bagić uvodno je kazala da je lani kaznu zatvora izdržavao 17.921 zatvorenik, od čega njih gotovo šest tisuća temeljem pravomoćne sudske presude, nešto manje od pet i pol tisuća pritvorenika, te više od četiri tisuće zbog prekršajnih kazni.

Pročitajte i ovo Zatvori u Hrvatskoj - 1 iza rešetaka Neloša atmosfera u zatvoru: Bend 'Nismo krivi' žari i pali, gledaju se predstave, održavaju turniri, ali u jednom je zabava ipak najbolja Slika nije dostupna Uznemirujući podaci Ovo je samo jedna priča u nizu: Nakon smrtonosne injekcije podigao je glavu i počeo mumljati

Istaknula je kako se i lani bilježi trend povećanja izdržavanja kazne zatvora, što za posljedicu ima dodatnu opterećenost zatvorskog sustava, osobito kaznionica zatvorenog tipa.

Po strukturi kaznenog djela, i dalje je najviše onih koji izdržavaju kaznu zatvora zbog imovinskih delikata (35 posto), a slijede kaznena djela protiv života i tijela (21 posto) te protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom (20 posto), dok je 8 posto onih koji su u zatvoru zbog kaznenih djela protiv spolne slobode.

Bagić je upozorila da je lani nedostajalo 15 posto od potrebnog broja službenika i namještenika zatvorskog sustava - potrebno ih je 2802, a radi ih 2385.

Nedovoljan broj zaposlenih, istaknula je, posebno je problematičan iz aspekta sigurnosti, budući da su zaposlenici prisiljeni na prekovremeni rad što ih, s obzirom na težak i zahtjevan posao, previše opterećuje.

Problem je i taj što zatvorski sustav za plaćanje prekovremenih sati izdvaja čak tri milijuna kuna, a zapošljavanje novih kadrova, kazala je Bagić, koštalo bi puno manje.

Stoga je i, izvijestila je, ove godine raspisan natječaj za
zapošljavanje novih 115 pravosudnih policajaca, a potrebno je zaposliti i novo zdravstveno osoblje te strukovne učitelje.

Bagić je izvijestila i da je lani zapažen trend smanjenja sukoba i štrajkova glađu među zatvorenicima.

U raspravi su sudjelovali samo klubovi HDZ-a i HSU-a koji su podržali izvješće, ali i istaknuli potrebu zapošljavanja novih kadrova te za povećanje zatvorskih kapaciteta, kako zbog aspekta sigurnosti, tako i zbog poboljšanja životnih uvjeta zatvorenika.

Sabor će raspravu o izvješću nastaviti idući tjedan, a u podne će glasovati o raspravljenim točkama, među kojima je i izbor sudaca Ustavnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene