Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uznemirujući podaci

Ovo je samo jedna priča u nizu: Nakon smrtonosne injekcije podigao je glavu i počeo mumljati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Odjeli koji se bave istragama u ovakvim slučajevima počeli su shvaćati da što više kopaju, to više uviđaju koliko zapravo ne znaju.'

Američka savezna država Oklahoma zaustavila je prošle godine pogubljenje Claytona Locketta zbog problema sa smrtonosnom injekcijom, ali je osuđenik kasnije umro od srčanog udara, oko 40 minuta nakon što su kemikalije počele utjecati na njegovo tijelo. Trinaest minuta nakon što mu je dana smrtonosna injekcija osuđenik je podignuo glavu i počeo mumljati, a nazočni liječnik zaustavio je pogubljenje.

Pročitajte i ovo Riječki karneval Filmski scenarij Nevjerojatan plan za bijeg iz zatvora u Rijeci: Iskopali tunel, htjeli se izgubiti među maškarama Ilustracija U pritvoru Kina osudila australskog pisca na smrt: Suđenje je bilo tajno, mučen je mjesecima

Ovo je uvod u samo jednu od priča koje oslikavaju velike probleme koje zatvori diljem svijeta imaju s provođenjem smrtne kazne, a od kada su se ovakve vijesti počele objavljivati u medijima, sve je veći fokus na način provođenja smrtne kazne u zatvorima.

Amerika je navodno skrivala identitete osuđenika s kojima je došlo do komplikacija tijekom izvršenja smrtne kazne, a njihovi odvjetnici tvrde da su se problemi uspješno zataškavali sve dok u javnost nisu procurile informacije o problemima.

SKINUTA OZNAKA TAJNO - Zatvorenici izlaze sa stravičnim pričama o mučenju

'Odjeli koji se bave istragama u ovakvim slučajevima počeli su shvaćati da što više kopaju, to više uviđaju koliko zapravo ne znaju', prenosi BuzzFeed izjavu američkog profesora prava Deboraha Dennoa, koji je godinama proučavao smrtnu kaznu.

'To je uvijek bilo tako, samo što je sada češće tema rasprava. Jedini put kada smo zaista shvatili što se događa jest kad su se počele događati pogreške koje su pokazale pravu stranu izvođenja smrtnih kazni', rekao je.

Tajnovitost je omogućila i da se lakše prikriju problemi ako bi do njih došlo i da se zataška slučaj u kojem je došlo do komplikacija. Vojne i policijske organizacije koje su uključene u odluke o smrtnoj kazni nisu pod nikakvom posebnom zaštitom od očiju javnosti, a novac koji država ulaže u njih trebao bi biti transparentan, sve više progovaraju stručnjaci.

BIJEG IZ 'MALOG SIBIRA' 'Šarmantni' ubojica zaveo čuvaricu zatvora i nagovorio na nemoguće

Drugi osuđenik Charles Warner koji je trebao biti pogubljen dva sata nakon Locketta dobio je odgodu od 14 dana nakon što su se pojavili problemi. Oklahoma je početkom prošle godine odredila novu proceduru i koktel kemikalija nakon što više nije mogla doći do kemikalija koje je ranije koristila za pogubljenja.

U jednom danu objesili 17 zatvorenika

Oklahoma i druge američke savezne države nastoje doći do novih dobavljača i kemijskih kombinacija nakon što su proizvođači lijekova uveli zabranu prodaje protiveći se da se medikamenti proizvedeni za druge namjene koriste u smrtonosnoj injekciji. Odvjetnici osuđenika na smrt tvrde da kemikalije koje se koriste u Oklahomi i drugim državama mogu prouzročiti nepotrebno bolnu smrt što znači okrutnu i neobičnu kaznu zabranjenu po američkom ustavu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene