Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zastupnici, uz slovenske kolege, među najbolje su plaćenim parlamentarcima u tranzicijskim zemljama u okruženju. Prosječna bruto plaća hrvatskog zastupnika iznosi oko 3000 do 3500 eura, i nešto je manja od one koju prima njegov slovenski kolega, a koja se kreće u rasponu od 3500 do 6000 eura.


Međutim, mađarski, rumunjski ili bugarski parlamentarci mogu na plaći pozavidjeti hrvatskim zastupnicima. Analiza plaća i privilegija parlamentaraca u Europskoj Uniji, koju je Jutarnji list napravio nakon što je prošli tjedan talijanska javnost prisilila tamošnji parlament i ostale institucije da svoje godišnje troškove srežu za nevjerojatnih 1,3 milijarde eura, pokazuje kako su naši zastupnici trostruko manje plaćeni od najbogatijih Talijana i dvostruko manje od kolega u zemljama zapadne Europe, ali su njihove plaće dvostruko, trostruko pa i četverostruko veće od onih koji primaju zastupnici u većini zemalja istočne Europe. 

Vezani članci Vili Beroš Beroš jučer najavio moguće veće doprinose za zdravstvo. Plenković i Marić: "Nismo o tome raspravljali" Nizozemska policija, ilustracija Policija objavila: Dojava o podmetnutoj bombi u nizozemskom parlamentu bila je lažna

Uz to što su im primanja među najvećima u tranzicijskim zemljama, uživaju baš sve privilegije koje pojedinačno postoje u drugim državama: od zastupničkog paušala, troškova smještaja, naknade za odvojen život, besplatnog prijevoza, privilegiranu mirovinu, pravo na punu plaću šest mjeseci nakon mandata i još šest mjeseci na pola plaće. 

>> Saborski zastupnici ne koriste bolovanje

>> Zastupnici ne znaju o čemu su glasovali

>> Tko je u Saboru najaktivniji, a tko najnestašniji?

U Mađarskoj je, tako, osnovna plaća zastupnika 788 eura, 
ali se uz naknadu za rad u odboru, koja iznosi približno 500 eura, penje na 1400 eura. Mađarskim zastupnicima na ruku ide to što im zakon dopušta da uz parlamentarnu primaju i plaću na nekom drugom radnom mjestu. Rumunji će za mjesečni rad u parlamentu dobiti između tisuću i 1676 eura, ovisno također o sudjelovanju u radu odbora i funkciji, dok su najslabije plaćeni zastupnici u bugarskom parlamentu.

Bugarski zastupnik prima plaću koja iznosi tri prosječne plaće djelatnika u javnoj službi, no kako je ta plaća dosta niska i iznosi svega nešto više od 200 eura, tako i bugarski zastupnici zarađuju najmanje među svojim kolegama u EU: svega 673 eura osnovne plaće na koju se dodaje deset posto za rad u odboru.

Titulu definitivno najrastrošnijih parlamentaraca već godinama nose Talijani. Prosječna bruto mjesečna plaća talijanskog zastupnika iznosi, naime, čak 11.703 eura mjesečno, a za različite ostale troškove, poput putovanja, istraživanja, stručne pomoći i sl., talijanski parlamentarac mjesečno dobije dodatnih 10.000 eura na koje ne mora platiti porez. 

Talijanski predsjednik troši više od Bijele kuće, Mesić među štedljivijima u Europi

Predsjednički ured, Palazzo del Quirinale, prema pisanju Financial timesa, godišnje potroši čak 235 milijuna eura uglavnom na plaće više od dvije tisuće civilnih djelatnika i policajaca koji osiguravaju predsjednika. Po tim je troškovima, talijanski predsjednički ured dvostruko skuplji od Bijele kuće, a četverostruko od Buckinghamske palače. Troškovi hrvatskog predsjedničkog ureda našli su se na meti javnosti nakon što je, po dolasku Stjepana Mesića na Pantovčak, budžet naglo počeo rasti. S godišnjim proračunom od 43, 4 milijuna kuna, odnosno 5,9 milijuna eura naš je predsjedn ički ured među jeftinijima u Europi.