Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski zastupnici dva puta skuplji od mađarskih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zastupnici, uz slovenske kolege, među najbolje su plaćenim parlamentarcima u tranzicijskim zemljama u okruženju. Prosječna bruto plaća hrvatskog zastupnika iznosi oko 3000 do 3500 eura, i nešto je manja od one koju prima njegov slovenski kolega, a koja se kreće u rasponu od 3500 do 6000 eura.

Međutim, mađarski, rumunjski ili bugarski parlamentarci mogu na plaći pozavidjeti hrvatskim zastupnicima. Analiza plaća i privilegija parlamentaraca u Europskoj Uniji, koju je Jutarnji list napravio nakon što je prošli tjedan talijanska javnost prisilila tamošnji parlament i ostale institucije da svoje godišnje troškove srežu za nevjerojatnih 1,3 milijarde eura, pokazuje kako su naši zastupnici trostruko manje plaćeni od najbogatijih Talijana i dvostruko manje od kolega u zemljama zapadne Europe, ali su njihove plaće dvostruko, trostruko pa i četverostruko veće od onih koji primaju zastupnici u većini zemalja istočne Europe. 

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Uz to što su im primanja među najvećima u tranzicijskim zemljama, uživaju baš sve privilegije koje pojedinačno postoje u drugim državama: od zastupničkog paušala, troškova smještaja, naknade za odvojen život, besplatnog prijevoza, privilegiranu mirovinu, pravo na punu plaću šest mjeseci nakon mandata i još šest mjeseci na pola plaće. 

>> Saborski zastupnici ne koriste bolovanje

>> Zastupnici ne znaju o čemu su glasovali

>> Tko je u Saboru najaktivniji, a tko najnestašniji?

U Mađarskoj je, tako, osnovna plaća zastupnika 788 eura, 
ali se uz naknadu za rad u odboru, koja iznosi približno 500 eura, penje na 1400 eura. Mađarskim zastupnicima na ruku ide to što im zakon dopušta da uz parlamentarnu primaju i plaću na nekom drugom radnom mjestu. Rumunji će za mjesečni rad u parlamentu dobiti između tisuću i 1676 eura, ovisno također o sudjelovanju u radu odbora i funkciji, dok su najslabije plaćeni zastupnici u bugarskom parlamentu.

Bugarski zastupnik prima plaću koja iznosi tri prosječne plaće djelatnika u javnoj službi, no kako je ta plaća dosta niska i iznosi svega nešto više od 200 eura, tako i bugarski zastupnici zarađuju najmanje među svojim kolegama u EU: svega 673 eura osnovne plaće na koju se dodaje deset posto za rad u odboru.

Titulu definitivno najrastrošnijih parlamentaraca već godinama nose Talijani. Prosječna bruto mjesečna plaća talijanskog zastupnika iznosi, naime, čak 11.703 eura mjesečno, a za različite ostale troškove, poput putovanja, istraživanja, stručne pomoći i sl., talijanski parlamentarac mjesečno dobije dodatnih 10.000 eura na koje ne mora platiti porez. 

Talijanski predsjednik troši više od Bijele kuće, Mesić među štedljivijima u Europi

Predsjednički ured, Palazzo del Quirinale, prema pisanju Financial timesa, godišnje potroši čak 235 milijuna eura uglavnom na plaće više od dvije tisuće civilnih djelatnika i policajaca koji osiguravaju predsjednika. Po tim je troškovima, talijanski predsjednički ured dvostruko skuplji od Bijele kuće, a četverostruko od Buckinghamske palače. Troškovi hrvatskog predsjedničkog ureda našli su se na meti javnosti nakon što je, po dolasku Stjepana Mesića na Pantovčak, budžet naglo počeo rasti. S godišnjim proračunom od 43, 4 milijuna kuna, odnosno 5,9 milijuna eura naš je predsjedn ički ured među jeftinijima u Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene