Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Plave beretke"

Ekipa Dnevnika Nove TV u vojnoj bazi s hrvatskim mirovnjacima koji su štit između Izraela i Hezbollaha

Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Na granici Izraela i Libanona s našim vojnicima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Tisućama kilometara od Hrvatske, u UN-ovoj misiji u Libanonu nalaze se i 52 hrvatska vojnika. Obišao ih je i ministar obrane sa suradnicima.

U bazi u kojoj su hrvatski mirovnjaci štit između Izraela i Hezbollaha - bila je i naša ekipa. Uz bodljikavu žicu i na mjestu gdje su povremene provokacije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Mir na granici Libanona i Izraela čuvaju "plave beretke" - među njima 51 hrvatski mirovnjak. "Misija je uspješna nema velikih i značajnih incidenata, situacija je mirna", kazao je bojnik Siniša Šlibar, zapovjednik 2. HRVCON-a, UNIFIL.

Ali u neprijateljskom okruženju, stanje se mijanja ovisno o napetostima između izraelske vojske i Hezbollaha pa nema ni opuštanja. "Prošli smo raznorazne obuke za krizne situacije, nadam se da neće doći do toga", kazao je Zoran Zagodajev, pripadnik 2. HRVCON-a, UNIFIL.

U slučaju napada u bazi je nekoliko ovakvih, opremljenih bunkera. "Ono što oni ovdje rade vidim ravnopravno s našim saveznicima, čak i bolje!", smatra general bojnik Siniša Janković, zapovjednik.

A hrvatski inženjerci traže mine, pomažu u izgradnji razorene infrastrukture. Grade ceste. Brusi se i vari na sve strane. U ovoj radionici sve je njihovih ruku djelo, pa i stolni nogomet.

Od hrvatskog ministra obrane stižu im samo pohvale. Prvi je ovo Krstičevićev posjet drugom hrvatskom kontingentu. Ovdje su idućih 6 mjeseci. A što dalje?

"Vodit ćemo računa da budemo i dalje prisutni, to nam pomaže, u poziciji smo da radimo s drugim partnerima, ali moramo vodit računa o budžetu", kazao je ministar obrane Damir Krstičević.

U UN-ovoj operaciji više je od 10 tisuća vojnika. Čak 40-ak zemalja. Hrvati su ovdje pod talijanskom "čizmom".

"12 godina mira i stabilnosti ovdje je nešto što je vrlo važno. Bit ću sretan ako u budućnosti, ne znam kad, nadam se uskoro, više neće biti potrebe za UN-ovom misijom", kazao je Stefano del Col, zapovjednik UNIFIL-a.

"Baš kao i u vojnoj bazi, tako i izvan ovim zidina - UN je postavio jasna pravila. A snimanje strogo ograničio. Što zbog lokalnog stanovništva, što zbog naoružanih skupina s kojima je bilo manjih incidenata", dodaje.

Koji samo narušavaju tanko primirje, koje "plavci" nadziru puna četiri desetljeća.

Prije Dnevnika iz baze u Šami javila se reporterka Ivana Pezo Moskaljov. Evo kakva je sigurnosna situacija.

"U posljednjih 12 godina u UN-ovoj misiji, oko tri kilometra udaljene od izraelske granice, mirno je. Sigurnosne procjene kažu da je riječ o misiji niskog rizika. Hrvatski mirovnjaci ipak kažu kako i dalje postoji opasnost od raketiranja. Dakle, strahuju da i jedna i druga zaraćena strana, Izrael i Hezbohlah, ne bi međusobno jedni druge provocirali.

Zato se u UN-ovoj misiji ništa ne prepušta slučaju - na teren izlaze naoružani. Imaju naoružanje, mogu reagirati u slučaju opasnosti, a noću, u patrolu, izlaze uz pratnju. UN-ova misija se nastavlja, a hoće li se hrvatski vojnici nakon šest mjeseci i isteka mandata vratiti - tek treba odlučiti", javila je Pezo Moskaljov. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene