Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtjev ministarstvu

Traže uvođenje veganskih jela u menzi: "Zar je toliko teško napraviti smjesu za pohanje bez jaja?"

Prijatelji životinja
Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja
Prijatelji životinja traže od ministra Radovana Fuchsa da posluša studente i u studentske menze uvede veganske obroke.

Udruga prijatelji životinja provela je anketu među studentima te se prema rezultatima vidi veliko nezadovoljstvo i konkretan zahtjev za uvođenjem veganskih obroka u studentske restorane. Traže se obična ukusna domaća jela od mahunarki i žitarica koji bi mogli jesti svi neovisno o načinu prehrane

"Zar je toliko teško napraviti varivo od graha bez životinjskih sastojaka? Ili u smjesu za pohanje ne staviti jaje", pitaju se Prijatelji životinja. Naglašavaju da da veganska jela ne moraju biti skupa ni komplicirana kako bi bila nutritivna, ukusna i zasitna. U postojećem vegetarijanskom meniju je svega 8 posto jela vegansko, dok bi se njih 63 posto bez ikakvih problema već sada iznimno lako moglo pretvoriti u veganska.

Pročitajte i ovo Poruka u boci Lijepa priča FOTO Kupanje u studenom ženi iz Pule donijelo je veliko iznenađenje: "Nikad mi se takvo nešto nije dogodilo"

Studentski zborovi prema svojem priznanju također već godinama apeliraju na promjeni samog pravilnika o subvencioniranoj prehrani kao i uvođenju nove kuharice te svi usmjeravaju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje se oglušuje na mnoge apele i potrebe studenata. Prijatelji životinja uputili su nekoliko dopisa u kojima su molili da ih se uključi u rad izmjene Pravilnika o studentskoj prehrani te su nudili pomoć nutricionista i kuhara, ali nikad nisu dobili odgovor. Sada su zahtjev za uključenje u povjerenstvo uputili direktno Ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu kao i rezultate provedene ankete zajedno sa komentarima studenata koji nedvosmisleno govore da je krajnje vrijeme za dugo traženu promjenu.

Pročitajte i ovo Crveni križ prevozi oslobođene civile iz minute u minutu FOTO/VIDEO Hamas oslobodio prve taoce, očekuje se novi val puštanja. Snimatelj svjedočio stravičnoj pucnjavi u Gazi: "Vidio sam toliko mladih ljudi koji su direktno pogođeni snajperima"

Čak 92 posto ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija

Rezultati ankete su pokazali da čak 92 posto ispitanika podržava uvođenje veganskih opcija. Njih 68 posto bi konzumiralo veganska jela redovito ili povremeno. Slični podaci dobiveni su što se tiče isprobavanja veganskih obroka. 85 posto njih bi isprobalo veganski obrok. Iz udruge ističu da bi 57 posto studenata uzelo veganski obrok svaki dan ili više puta tjedno.

Birokracija ne može i ne smije biti razlog da studenti budu gladni i nezadovoljni smatraju iz Prijatelja životinja. Dodaju da nadležne institucije trebaju pokazati konkretnu inicijativu, volju i komunikaciju kako bi što prije došlo do nužnih promjena u ponudi prehrane studenata.

Rezultati ankete i više o ovoj inicijativi mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene