Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pucali na automobil

FOTO Policajci lagali da su ih pokušali ubiti, razotkrio ih jedan detalj: USKOK pokrenuo istragu i objavio detalje

Uhićena još tojica policajaca
Uhićena još tojica policajaca Cropix
Aktualno Galerija Uhićena još tojica policajaca Uhićena još tojica policajaca Foto: Cropix Uhićena još tojica policajaca Uhićena još tojica policajaca Foto: Cropix Uhićena još tojica policajaca Uhićena još tojica policajaca Foto: Cropix +0 Uhićena još tojica policajaca Galerija 1/4 >>
Na Županijski sud u Zagrebu privedeni su uhićeni policajci.

Na Županijski sud u Zagrebu u četvrtak su privedena petorica policajaca iz PU sisačko-moslavačke koje USKOK tereti za kaznena djela protiv službene dužnosti. Sud odlučuje hoće li im biti određen istražni zatvor. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozlijeđeno 10 ljudi FOTO/VIDEO Novi ruski napad na Donjeck: "Čovjeka s ozlijeđenom bebom izvlačili ispod ruševina"

USKOK je pokrenuo istragu protiv petorice policajaca (1979., 1989., 1971., 1971. i 1972. godište) koje sumnjiče za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Prema priopćenju USKOK-a, prva dvojica okrivljenih policajaca sisačko-moslavačke kriminalističke policije 8. studenog neovlašteno su pucala prema nepoznatom vozaču u osobnom automobilu. Dan kasnije taj su čin pokušali opravdati kako bi sa sebe otklonili odgovornost. 

Izradili su i podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su lažno tvrdili da ih je nepoznati muškarac pokušao pregaziti i usmrtiti svojim vozilom, i to tijekom njihova postupanja prema dvjema nepoznatim osobama. Oni su, kako su tvrdili, uspjeli izbjeći njegov napad, nakon čega su ispalili tri hica upozorenja, a onda još šest hitaca u smjeru vozila. 

Istog su dana u službenim prostorijama PU sisačko-moslavačke podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju, iako su znali da to nije istina te unatoč upozorenju na posljedice podnošenja lažne kaznene prijave. 

USKOK sumnja da su ih pokrila tri visokorangirana policajca, (voditelj Službe kriminalističke policije, voditelj Službe za javni red i sigurnost te zamjenik načelnika u PU sisačko-moslavačkoj) iako su znali da je njihova prijava lažna. Naime, sva trojica vidjela su videosnimku događaja na temelju koje su utvrdili da ne postoji osnovana sumnja da ih je netko pokušao ubiti.

Bilo im je jasno da su podnijeli lažne kaznene prijave te da su podnijeli neistinito izvješće o postupanju i, konačno, da su neovlašteno pucali iz vatrenog oružja, ali su sva trojica pokušala zaštititi dvojicu kolega od disciplinskog i kaznenog progona.

Voditelj službe kriminalističke policije 20. studenog podnio je izvješće u kojem je naveo da su opravdano pucali. Četvrti uhićeni to je izvješće dostavio načelniku, a zamjenik načelnika potpisao je odluku kojom je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

"Osim toga, trećeokrivljeni nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, iako je znao da njezin sadržaj isključuje postojanje osnovane sumnja da je na štetu prvog i drugog okrivljenog počinjeno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju te da su navedenu snimku policijski službenici dužni izuzeti u cilju utvrđivanja pravog i potpunog činjeničnog stanja u konkretnom slučaju.

Smatrajući da se sadržaj snimke automatski uklanja po proteku oko 150 sati od njegova nastanka, trećeokrivljeni je tek 15. studenoga 2023. Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnio kaznenu prijavu PU sisačko-moslavačke s datumom od 14. studenoga 2023. koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje snimke videonadzora navedenog događaja", stoji u priopćenju USKOK-a, koji je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene