Saborski zastupnici većinom glasova odbacili su SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade zbog propale nabave borbenih aviona i odbili raspisati državne referendume.

Galerija


''Proces nabave vođen je zakonito i transparentno, interpelacija se odbija'', zaključak je za koji je glasalo 79 zastupnika, protiv su bila 43, a 3 su bila suzdržana.

Vezani članci Hrvatski sabor Nakon izbora novi ljudi dolaze u Sabor, ali neki će - sjediti na dvije fotelje: "Koliko su aktivni kolege moji zastupnici, ja ću opet biti najaktivniji" Slika nije dostupna Ustavni sud poslao upozorenje Saboru! Evo o čemu se radi

''Jedino nedostaje u zaključku da je premijer Andrej Plenković najbolji premijer'', ironično je rekao SDP-ovac Gordan Maras.

Mostov Božo Petrov zatažio je stanku i odgodu glasanja o Izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača i zakonitosti postupka prikupljanja potpisa i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

I ostali klubovi pridružili su se zahtjevu za stankom koja je, nakon još nekoliko primjedbi za povredu poslovnika koje to nisu bile, i određena.

Nakon stanke, šef Sabora Gordan Jandroković predložio je zaključak da nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje državnih referenduma. Takav je zaključak donesen sa 105 glasova za, 16 protiv i 2 suzdržana.

Mostov Robert Podolnjak rekao je da je prekršen Ustav jer se Sabor morao obratiti Ustavnom sudu, a ne samostalno odlučiti da nema uvjeta za raspisivanje referenduma. Mostovi zastupnici napustili su sjednicu.

Inicijative: ''Nije vam pametno varati narod''

"Kao što piše na transparentu koji nismo snijeli unijeti - Nije vam pametno varati narod, to je poruka za Sabor, za naše političare'', poručila je Kristina Pavlović iz Inicijative Istina o Istanbulskoj

''Varali su nas od početka što u nekim gradovima nismo smjeli prikupljati potpise, što nam nisu dali promatrače, što nismo smjeli vidjeti što znali čitko, što nečitko, uništili su evidenciju. Igborirali su narod, narod to vidi i osjeća, obit će im se na glavu'', izjavila je Pavlović.

Najavila je da će se obratiti Europskom sudu za ljudska prava, a nada se da će on prepoznati da je to velika farsa i veliki cirkus te da je bilo muljanja.

''Nisu se trudili pročitali tzv. nečitke potpise jer su imali takav naputak'', zaključila je.