Antonio Tajani (Foto: IPA/PIXSELL)
Antonio Tajani (Foto: IPA/PIXSELL) Foto: IPA/PIXSELL

Reakcije na skandaloznu izjavu predsjednika europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima, ne prestaju niti treći dan zaredom. Najnovija je reakcija Hrvatskog generalskog zbora, koji je Tajanijevu izjavu najoštrije osudio i koji traži ispriku.


Hrvatski generalski zbor od predsjednika europskog parlamenta Antonija Tajanija traži jasnu ispirku zbog izjave, koju su mnogi protumačili kao povijesni revizionizam i pretenzije prema teritoriju RH.

Vezani članci Performans SDP-ovaca u Europskom parlamentu (Foto: Facebook) Pogledajte performans SDP-ovaca u Europskom parlamentu: Maras Tajaniju dao papirić s porukom Ante Nazor i Tvrtko Jakovina (Foto: Igor Kralj/Patrik Macek/Pixsell) "Tajanijeva izjava u Hrvatskoj je sporna zato što mi radimo isto, samo što nismo spremni kad se to, eto, dogodi nama"

Reakciju generalskog zbora prenosimo u cijelosti.

Hrvatski generalski zbor najoštrije osuđuje izjavu predsjednika Europskog parlamenta gospodina Antonija Tajanija kojom se izražavaju pretenzije prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Hrvatske.

Nedopustivo je takvo ponašanje prema domoljubnim osjećanjima hrvatskih građana koje vodi narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Talijanskom Republikom.

Sukladno navedenom, smatramo da je potrebna jasna isprika gospodina Tajanija Republici Hrvatskoj i njezinim građanima.

Očekujemo od Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske da odmah uputi najoštriju diplomatsku notu protesta Europskom parlamentu i Talijanskoj Republici zbog ove fašističke izjave.