Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskome centru za razminiravanje u Sisku danas je na prigodnoj svečanosti otvoren novi i u svijetu jedinstveni internetski portal minsko-informacijskog sustava MIsportal na web adresi http://misportal.hcr, s digitalnim kartama minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj, čiju je izradu darovnicom financirala Kraljevina Norveška, a izradila ga je hrvatska tvrtka 'Geofoto' d.o.o. iz Zagreba.


Novi portal otvorio je veleposlanik Kraljevine Norveške Terje Hauge, koji je najavio da će norveška Vlada i dalje pomagati u razminiravanju Hrvatske, sve dok se sasvim ne očisti od mina.

Vezani članci PR Aktivna Hrvatska se vraća u Sisak Križanje Savske i Galdovačke ulice u Sisku Traže se očevici prometne u Sisku: Vozilom udario 13-godišnjakinju i pobjegao s mjesta nesreće

Na dosadašnjoj nesebičnoj i vrlo velikoj pomoći u razminiravanju Hrvatske zahvalio je ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth, koji je istaknuo da je norveška Vlada od 1998. godine 'za jačanje kapaciteta i opreme, razminiravanje, edukaciju i pomoć minskim žrtvama darovala 17 milijuna eura'.

U ime hrvatske Vlade norveškoj Vladi zahvalio je državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Ivo Bačić, koji je ujedno čestitao HCR-u na uvođenju jedinstvene internetske stranice u svijetu ističući da je to doprinos smanjenju opasnosti od mina i žrtava u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj, kako je rečeno, minski je sumnjivo 954,5 kilometara četvornih na području 111 gradova i općina u 12 hrvatskih županija, a obilježeno je s 15 tisuća oznaka minske opasnosti.