Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O odnosima s Hrvatskom

Pahor: 'Hrvatska želi legalizirati naknadno mijenjano stanje na granici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je kako je odluka njegove vlade da blokira većinu pregovaračkih poglavlja na zadnjoj pristupnoj konferenciji Hrvatske s Europskom unijom bila neizbježna te da predstavlja zaštitu vitalnih nacionalnih interesa.

'Da nismo tako postupili, vjerojatno bi došlo do referenduma o ulasku Hrvatske u EU, s unaprijed poznatim ishodom. Time bi slovenska vlada bila stjerana u kut jer prema zakonu o referendumu cijelu godinu dana ne bi mogla mijenjati tu odluku, a to bi zatrovalo odnose s Hrvatskom', kazao je Pahor. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žbogar se brani od napada oporbe 'Ni jedan centimetar teritorija nećemo dati Sloveniji' Slika nije dostupna Konferencija o proširenju EU 'Rješenje izvan međunarodnog prava bilo bi opasan presedan'

'Ovakvom našom odlukom, sada imamo samo zaplet koji i ne mora biti tako težak ako Hrvatska bude spremna na rješenje', rekao je Pahor u ekskluzivnom razgovoru za Slovensku televiziju. 

>> 'Htjeli smo spriječiti referendum štetan za RH'

Pahor je dodao da je spreman na susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom kako bi se riješio zastoj u hrvatskim pristupnim pregovorima jer je, kako je upozorio, nova pristupna konferencija pod predsjedanjem Češke koja 1. siječnja 2009. preuzima predsjedavanje EU-om od Francuske već za dva mjeseca. 

'Nazočnost trećeg je paradoksalna'

Na pitanje hoće li će pristati na sastanak s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u 'trilateralnom formatu', tj. uz nazočnost europskih dužnosnika, Pahor je rekao da mu se takvo uvjetovanje čini 'paradoksalnim'.

'Sad, kad je stvorena prilika da se problem počne rješavati bilateralno, traži se nazočnost trećeg. To je paradoksalno, ali ja ću ostati otvoren za različite inicijative ako hrvatska strana javno ne bude previše isticala formu i protokol', rekao je Pahor. 

>> Sastanak s Pahorom uz nazočnost dužnosnika EU

>> 'Bilo bi bolje da je Pahor poziv uputio prije blokade'

Ponovio je da neće odustajati od zahtjeva za jamstvima da Hrvatska ne prejudicira granicu. 'Hrvatska ima dvije mogućnosti, ili da očisti dokumentaciju od spornih dokumenata i zemljovida kojima je mijenjala stanje od 25. lipnja 1991. godine ili da prihvati pravnu i političku izjavu koju smo predložili francuskom predsjedništvu, ali zbog kratkoće vremena nije usklađena iako se činilo da za to postoje izgledi', rekao je Pahor. 

Lobiranje među diplomatima

Pahor je najavio jaku diplomatsku aktivnost svoje države na svim razinama slijedećih dana i tjedana kako bi europsku javnost uvjerio u opravdanost slovenskih pozicija. Isto tako, Pahor je rekao da su slovenski veleposlanici u inozemstvu dobili instrukcije da o materijalu koje im je pripremila pravna služba slovenskog ministarstva vanjskih poslova obavještavaju strane diplomate i ugledne medije. 

>> Kacin: EU će biti na slovenskoj strani

>> Odnosi s Hrvatskom na najnižoj točki?

Materijal dokazuje po pojedinim pregovaračkim poglavljima da je Hrvatska od 1991. godine mijenjala stanje na granici koje sada želi legalizirati ulaskom u EU, dodao je Pahor. Slovenski premijer u više je navrata istaknuo da pitanje granica kao 'nacionalni interes' za Sloveniju ostaje i u budućnosti sve dok se pitanje Piranskog zaljeva i izlaza na otvoreno more ne riješi i da nije riječ o njegovu osobnom hiru. 

>> Hrvatska 2009. ulazi u završnicu pregovora

Pahor je rekao da će Slovenija bez obzira na eventualne pritiske izdržati u svojoj poziciji da blokira otvaranje i zatvaranje hrvatskih pregovaračkih poglavlja koja su 'kontaminirana' navodnim 'prejudiciranjem granice', sve dok postoji pravilo da se odluke u EU-u donose konsenzusom svih 27 država članica.

'Nacionalne granice u EU-u postaju otvorene, ali ostaju državnim granicama. To je za nas važno pitanje', rekao je Pahor. Naglasio je da će se idućih dana i tjedana o aktivnostima u odnosima s Hrvatskom dogovarati sa svim svojim suradnicima i usklađivati sa strankama i predsjednikom države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene