Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Sanader odlučio

Sastanak s Pahorom uz nazočnost dužnosnika EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je ponovio kako je spreman sastati se sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, ali u nazočnosti predsjedatelja Europske komisije Josea Manuela Barrosa ili nekog od dužnosnika EK, odnosno predstavnikom Češke koja od siječnja iduće godine preuzima predsjedanje EU-om.

'Na žalost, došlo je do ove blokade koja nije dobra ni za Sloveniju, a ja se nadam da ćemo u razgovorima riješiti taj problem', izjavio je Sanader novinarima danas u Ravči nakon završetka svečanosti otvorenja dionice Šestanovac - Zagvozd - Ravča, dijela autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mali noćni razgovori Pahor: S Jadrankom se često čujem i noću Slika nije dostupna Ne želi komentirati Sanadera Pahor zadovoljan suradnjom s Kosor

>> 'Bilo bi bolje da je Pahor poziv uputio prije blokade'

Po Sanaderovim riječima 'nijedan dokument koji Hrvatska proizvede neće prejudicirati granicu sa Slovenijom, ali ne možemo pristati da u budućoj proceduri pred međunarodnim pravosudnim tijelom Hrvatska ne može donijeti neke dokumente koji bi joj išli u korist'.

'Neka Slovenija donese sve dokumente za koje ona smatra da joj idu u korist, ali i Hrvatska će donijeti sve dokumente za koje smatra da joj idu u korist. To je europsko načelo i mislim da će ga Slovenija prihvatiti', rekao je Sanader.

Premijer je rekao kako ni jedna zemlja ne bi smjela drugoj zabraniti da priloži dokumente za koje smatra da joj idu u prilog Na novinarski upit hoće li Hrvatska pristati na međunarodnu arbitražu sa Slovenijom, Sanader je odgovorio potvrdno, podsjetivši da se prije nešto više od godinu dana na Bledu s tadašnjim slovenskim premijerom Janezom Janšom dogovorio da se ide pred Međunarodni sud pravde u Haagu. Po Sanaderovim riječima tadašnji vođa oporbe u Sloveniji Borut Pahor (sadašnji premijer) tada je podupro taj dogovor između njega i Janše.

U nastavku, premijer je rekao kako ni jedna zemlja ne bi smjela drugoj zabraniti da priloži dokumente za koje smatra da joj idu u prilog. Pri tomu je podsjetio kako posebna radna skupina već godinama priprema dokumentaciju koju će Hrvatska dostaviti Međunarodnom sudu pravde Haagu u arbitražnom postupku.

Sanader je ocijenio neprihvatljivim da jedna zemlja drugoj, odnosno Slovenija Hrvatskoj priječi donošenje dokumenata za koje smatra da bi joj koristili u ovom postupku. 'Kad sam nedavno bio u Vijeću sigurnosti, neformalno sam razgovarao s pravnicima UN-a koji su mi rekli da prvi put čuju kako jedna zemlja zabranjuje drugoj donijeti dokumente koji joj idu u korist', rekao je Sanader završivši svoj komentar o odnosima sa Slovenijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene