Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pahor prerano pozvao Sanadera

Kacin: EU će biti na slovenskoj strani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je da podržava odluku premijera Boruta Pahora kojom je dao 'crveno svjetlo' završetku hrvatskih pregovora s EU-om do kraja iduće godine.

Istaknuo je kako je Pahorov poziv upućen hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da se susretnu i razgovaraju o povlačenju slovenskih rezervi na pregovore još u vrijeme češkog predsjedništva preuranjen.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

'Nakon slovenske blokade pregovora pitanje granice više se ne može zamrznuti i potrebno je napraviti slijedeći korak, ali je poziv upućen prebrzo - do susreta bi trebalo doći kad Hrvatska ispuni uvjete, a to će učiniti onda kad hrvatska vlada postane zrela', rekao je Kacin u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV.

Na pitanje kako tumači izjave nekih svojih kolega u Europskom parlamentu da je slovenska blokada pregovora neprihvatljiva, te ocjenu izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode da bilateralno pitanje ne smije biti prepreka za zaključivanje pregovora s Hrvatskom, Kacin je rekao da će EU biti izrazito na slovenskoj strani kad slovenska vlada provede akciju informiranja europske javnosti o graničnom sporu. 

>> 65 amandmana na Swobodin prijedlog rezolucije o Hrvatskoj

'Hannes Swoboda je očito mislio da će biti zadnji izvjestitelj za Hrvatsku u Europskom parlamentu, a sada je očito da to neće biti tako', pojasnio je Swobodinu izjavu Kacin koji ocjenjuje da je završetak pregovora Europske unije s Hrvatskom 2009. godine nerealan.

U razgovoru na temu odnosa s Hrvatskom u emisiji iste televizije sudjelovali su i nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Zoran Thaler i predsjednik 'Zavoda 25. lipnja 1991. godine', Marjan Podobnik. Rekao je da je protiv 'predaje' slovenskih teritorija Hrvatskoj, te da je Slovenija oduvijek kontrolirala Piranski zaljev i imala izlaz na otvoreno more. 

'Hrvatska je Piranski zaljev preimenovala u Savudrijsku valu'

'Niti parafirani sporazum Drnovšek - Račan nije Sloveniji osiguravao status pomorske države, zato sam protiv vraćanja na taj dokument ili predaje pitanja granice arbitraži', rekao je Podobnik, dodavši kako stajališta koja on zastupa najbolje odražava Bijela knjiga koju je u vrijeme Dimitrija Rupela prihvatilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova te da bi taj dokument trebalo osnažiti kroz posebnu parlamentarnu deklaraciju. 

>> Hrvatska 2009. ulazi u završnicu pregovora

>> Facebook: 'Ne damo zemlju Hrvatima'

Thaler je izjavio da je Slovenija pogriješila što se s Hrvatskom o rješavanju granice nije dogovarala odmah nakon što su obje države proglasile nezavisnost, te dodao kako je u tom slučaju bilo moguće naći rješenje i za problem štediša Ljubljanske banke Zagreb.

No, Hrvatska je u međuvremenu, dodao je Thaler, činila 'bizarne poteze', pa je tako Piranski zaljev 'preimenovala' u Savudrijsku valu, a odbila je i sporazum Drnovšek - Račan. 'To da su Hrvati bivšeg premijera Račana pribili na križ zbog jednog dobrog dogovora sasvim je bizarno', rekao je Thaler.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene