Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski mediji:

Odnosi s Hrvatskom na najnižoj točki?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u odnosima Ljubljane ni Zagreba, nastalo nakon prošlotjedne odluka slovenske vlade da uspori put Hrvatske prema Europskoj uniji zbog 'prejudiciranja' granice u središtu su interesa slovenskih komentatora koji prate odnose među državama.

Sadašnje stanje mediji opisuju izrazom da su 'odnosi dospjeli na najnižu točku', koji se koristio u ranijim slučajevima različitih virtualnih incidenata koji nisu imali težinu sadašnje odluke slovenske politike.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Slika nije dostupna O odnosima sa Slovenijom Josipović: Slovenci su mi simpatični

Većina novinskih komentatora - koji odnose s Hrvatskom redovitije prate - upozoravaju međutim i na jedan novi moment te tvrde da se 'otrovno' ozračje sada preselilo iz političkih kabineta i među 'obične ljude' i na mlađe generacije, o čemu svjedoče različiti slučajevi govora mržnje na internetu, te najava 'bojkota slovenske robe' u nekim internet-forumima i na Facebooku, upozoravaju slovenski novinari. 

>> Facebook: 'Ne damo zemlju Hrvatima'

'Počele su se ostvarivati najave da će duh neprijateljstva izaći iz boce ako se slovenski i hrvatski političari ne izvuku iz populizma, nacionalizma i svoje nesposobnosti da riješe probleme. Samo nas još jedan korak dijeli od trenutka kad će biti opasno biti Slovenac u Hrvatskoj i obrnuto', navodi u komentaru dopisnik 'Dela' Rok Kajzer koji za sadašnju situaciju kaže da je kvalitativno različita od ono do prije nekoliko dana jer su prije među ljudima bili odnosi bolji nego između političara s obje strane Kupe i Sutle, dok su sada, kako dodaje, 'političari frustraciju počeli prenositi na ulicu'.

'Ako zanemarimo koja je država u pravu, moramo se pitati nije li sve otišlo predaleko. Kad razum počne ostavljati čak i umjerene i tolerantne ljude kojima je dobrosusjedstvo bilo glavni nacionalni interes, onda je još samo korak da će se dogoditi i nešto još gore', ocjenjuje Kajzer koji za slabe odnose krivi 'političku kuhinju', ali i 'medije željne senzacija'. 

>> Hrvatska 2009. ulazi u završnicu pregovora

>> Kacin: EU će biti na slovenskoj strani

Komentator Zoran Senkovič iz ljubljanskog dnevnog lista 'Dnevnik', kojega također smatraju specijalistom za Hrvatsku i 'zapadni Balkan', s jedne strane izražava mišljenje da je Pahor opravdano dao 'crveno svjetlo' Hrvatskoj koja nije prihvatila tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan, ali također upozorava na 'vruću atmosferu' koju je to izazvalo u Zagrebu.

'Slovenija je za sada uspjela zaštititi nacionalne interese od nekredibilne Hrvatske, ali je Pahor pomogao hrvatskoj vladi da svoju javnost uvjeri kako će za kašnjenje pristupnih pregovora biti kriva Slovenija', situacija je kako ju vidi Senkovič. Nogometnim rječnikom, smatra Senkovič, Pahor je u utakmici sa Sanaderom izborio produžetke, a najbolje bi bilo 'da pobjednika ni ne bude'. 

>> 'Blokada Hrvatske mogla bi biti korisna'

Vanjskopolitička komentatorica 'Dela' Saša Vidmajer tvrdi da je Pahor želio izboriti 'nov početak' u rješavanju odnosa s Hrvatskom, ali da je sada zbog njegove blokade u Bruxellesu manevarski prostor za to sužen. 'Pahorov ultimatum imat će posljedice i teško je zamisliti da bi bilateralni pregovori kojima je Hrvatska zatvorila vrata sada mogli postati produktivni', piše Vidmajer.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene