Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog vremenskih prilika

Vatrogasci poslali upozorenje: "Velika je mogućnost od požara"

Vatrogasci gase požar
Vatrogasci gase požar Foto: Damir Krajac/Cropix
Hrvatska vatrogasna zajednica pozvala je građane da se tijekom ljetnih mjeseci ponašaju odgovorno i, svojim ponašanjem, pokušaju smanjiti broj požara.

Prema najavama DHMZ-a, kroz Hrvatsku trenutno prolazi vrhunac toplinskog vala. Zbog vremenskih prilika i velike količine suhog raslinja, velika je opasnost od izbijanja šumskog požara za Dalmaciju, a vrlo velika u području Neretve, Mljeta i Lastova, podsjetila je Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Također su naveli i savjete kako smanjiti broj požara te su pozvali građane na odgovorno ponašanje. 

Pročitajte i ovo Nestalo struje u Splitu Doznaje Dnevnik Nove TV Istraga o nestanku struje trajat će i do šest mjeseci: Zbog nezapamćenog kolapsa aktivirala se i SOA

1. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.
2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.
3. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.
4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.
5. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji.
6. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.

Pročitajte i ovo Ministar gospodarstva Ante Šušnjar Stiže objašnjenje Ministar gospodarstva: "Službe nisu utvrdile da se radi o kvaru u Hrvatskoj"

Isto tako treba voditi računa o tome da se u automobilima tijekom razdoblja velikih vrućina ne ostavlja djecu ni kućne ljubimce zato što u tim uvjetima brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara. Dugoročno izlaganje visokim temperaturama u zatvorenim vozilima može dovesti do teških oštećenja organa kao i smrti. 

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112, navedite što se dogodilo i jesu li ljudi u opasnosti te navedite točnu adresu gdje ste primijetili požar, poručuju iz HVZ-a.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene