Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neoprez i nemar

Vatrogasci (ponovno) apeliraju: Nemojte ovo raditi! Ugrožavate imovinu i ljudske živote

Željko Šoša, zadarski vatrogasni zapovjednik (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Šoša, zadarski vatrogasni zapovjednik (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Željko Šoša, zadarski vatrogasni zapovjednik (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
I ovog proljeća vatrogascima skače broj intervencija zbog neodgovornog spaljivanja korova i grana. Hrvatska vatrogasna zajednica apelira na maksimalan oprez.

Zbog propusta i nebrige o zapaljenom korovu i suhim granama upravo tijekom proljeća vatrogasnima snagama gomila se posao.

Pročitajte i ovo Ilustracija, požar Očevid u tijeku Tužan Uskrs u Slavoniji: U požaru obiteljske kuće smrtno stradala jedna osoba Požar kamiona Čistoće u Rijeci - 2 Veliki požar u Rijeci VIDEO Zapalio se kamion Čistoće, vatra se proširila na parkirane automobile: Šteta je više desetaka tisuća eura

Do 10. travnja prošle godine vatrogasci su zbog požara otvorenog prostora imali su 4119 intervencija, a ove godine do istog datuma odradili su ih 238. Nije to rezultat povećane svijesti građana, nego je ove godine požara zasad manje zbog većih količina kiše.

Za nehajno izazvani požar kazna je od 2 do 15 tisuća kuna. Za namjerno izazvani požar od 15 do čak 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 5 godina. Ako se u opasnost dovede život ili imovina, kazna zatvora je do 5 godina. Ali neoprez i nemar očito su i dalje jači od odgovornosti i poštivanja zakona.

Željko Šoša, zadarski vatrogasni zapovjednik (Foto: Dnevnik.hr) Željko Šoša, zadarski vatrogasni zapovjednik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Lani je u Hrvatskoj bilo više od 3700 požara, a do kraja protupožarne sezone u 57 kriminalističkih istraživanja osumnjičene su 24 osobe, što je iznimno velika razlika. O učinkovitosti pronalaska onih koji potpaljuju požare govori zadarski vatrogasni zapovjednik, Željko Šoša.

Prevencija i pozivanje na oprez ne daju veliki učinak, treba li uvesti strože kazne?

Možda bi mogli postrožiti kazne. Međutim, po meni je puno veći problem mali postotak otkrivenosti počinitelja. Jer kada privedemo nekoga, čak i zbog malog požara, odmah se osjeti smanjen broj požara na tom području. U izradi je novi zakon nakon kojeg se nadamo poboljšanju.

Do službenog početka nove protupožarne sezone ostalo je mjesec i pol dana. S obzirom na ono što vidite na terenu i na stanje vegetacije, može li nam se ponoviti prošlogodišnja katastrofalna sezona požara?

Vegetacija je dosta velika zbog obilnih kiša, međutim iz mog iskustva mogu reći da nikada nisu dvije godine za redom bile katastrofalne, pa se nadamo da neće ni nadolazeća biti poput prošle.

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, u posljednih 10 godina od požara je nastala šteta u vrijednosti od najmanje 2 milijarde kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene