Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje članice Europske unije dale su u četvrtak suglasnost na zatvaranje dvaju poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom, koja će nakon Međuvladine konferencije o pristupanju u ponedjeljak u Bruxellesu imati više od polovice zatvorenih pregovoračkih poglavlja, doznaje se iz diplomatskih izvora.


Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), koji čine veleposlanici zemalja članica, dali su u četvrtak zeleno svjetlo za zatvaranje poglavlja Pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga te Socijalna politika i zapošljavanje. Ta će poglavlja i formalno biti zatvorena na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju koja će se u ponedjeljak održati u Bruxellesu na ministarskoj razini. Hrvatska će ovu godinu zaključiti s 28 otvorenih poglavlja od kojih će 17 biti zatvoreno. Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se pregovori vode u njih 33, jer u dva poglavlja - Institucije i Ostala pitanja - nema zakonodavstva koje zemlja kandidatkinja treba preuzeti.

Pristupni pregovori gotovi do lipnja

Hrvatska bi pristupne pregovore s Europskom unijom trebala završiti u prvoj polovici sljedeće godine. Preostalo je još zatvoriti 16 poglavlja, od kojih pet još nisu ni otvorena. Za sljedeću godinu preostalo je otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, čije je otvaranje vezano uz suradnju s Haškim sudom, odnosno dostavu topničkih dnevnika, te Tržišno natjecanje, koje je povezano s pitanjem državnih potpora brodogradnji.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Susjedi pojačavaju patrole na granici s Hrvatskom, u pomoć im stižu i policajci iz europskih zemalja Slika nije dostupna Pusić: RH teško može završiti pregovore ove godine

Osim toga, Hrvatska već dulje vrijeme ima tri tehnički spremna poglavlja za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, koja još nisu otvorena jer nedostaje suglasnost Slovenije. Slovenski predstavnici na upit o čemu je riječ odgovaraju da se na tim poglavljima radi i da bi mogla biti spremna početkom 2010. godine. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar početkom ovoga mjeseca je najavio da do pristupne konferencije u ponedjeljak, 21. prosinca neće biti dovoljno vremena kako bi se pravodobno obavili svi potrebni postupci na vladi i parlamentu. Žbogar je rekao da nadležna ministarstva slovenske vlade proučavaju ta poglavlja 'sa sadržajnog aspekta' i da traže rješenja za probleme, ali o kakvim se primjedbama radi nije rečeno.

Bruxelleski tjednik 'European Voice' u četvrtak je na naslovnoj stranici objavio članak pod naslovom 'Slovenija pronalazi nove načine za blokiranje Hrvatske na putu prema EU-u', u kojem navode: 'Slovenija je blokirala hrvatske pregovore s EU-om u najvećem dijelu 2009. godine zbog neriješenog graničnog prijepora i tek je u listopadu dopustila nastavak pregovora nakon što su se dvije zemlje dogovorile da prijepor prepuste međunarodnoj arbitraži. Ali, unatoč dogovoru da bilateralna pitanja ne bi trebala odgađati hrvatski put prema EU-u, Slovenija ponovno opstruira pregovore o članstvu', piše European Voice.

ACER ipak u Ljubljani

Tjednik navodi da je ministar Žbogar objavio da Slovenija ima 'sadržajnih primjedbi' u ta tri poglavlja dva dana nakon što je EU odlučila da će sjedište novoutemeljene europske Agencije za suradnju regulatornih tijela na području energetike (ACER) biti u Ljubljani. Još početkom srpnja visoki dužnosnik švedskog predsjedništva EU-a, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da Slovenija može zaboraviti na sjedište ACER-a sve dok blokira hrvatske pregovore. European Voice također navodi da ostale zemlje članice, uključujući predsjedateljicu Švedsku, nisu uspjele dobiti objašnjenje od slovenskih vlasti zašto ne daju suglasnost za otvaranje tih triju poglavlja. (Hina)