Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj i demografija

Hrvatska stari: 142 tisuće manje rođenih nego umrlih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb će od 30. rujna biti domaćin četrdesetog plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija, dosad najbrojnijeg.

Podatak da je hrvatsko stanovništvo među deset najstarijih na svijetu brine Katoličku crkvu. Kaptol će idućega tjedna biti domaćin europskim biskupima, koji će zasjedati upravo na temu obitelji i demografske obnove.

Pročitajte i ovo Talijansko stanovništvo stari Podaci iz susjedstva Problem na hrvatskom pragu: Najmanji broj novorođene djece u posljednje 162 godine Slika nije dostupna u zagrebu Premijer Andrej Plenković na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske

Mislav Budišić uživa u očinskoj ulozi, mala Mia za njega je najveća sreća, ali odlučio bi se možda još samo na jedno dijete. ‘To dosta oduzima od tebe, a imati više od dvoje u ovoj situaciji, mislim da je dosta teško’, uvjeren je Budišić. Crkveni vrh zabrinut je zbog demografske slike. Hrvatsko stanovništvo u svijetu je među deset najstarijih, a osim što stari sve ga je manje. ‘Od1991. do sada u našoj zemlji 142 tisuće je manje rođenih nego umrlih. Pitamo se koji su uzroci svemu tome’, rekao je nadbiskup Marin Srakić iz Hrvatske biskupske konferencije.

Hrvatska nema dobru obiteljsku politiku, unatoč pozitivnim pomacima posljednjih godina, kaže demograf profesor Anđelko Akrap. ‘Blago je porastao broj živorođene djece, ali da bi se zbio veći zaokret potrebno je više kao društvo ulagati, to znači brigu o mladim ljudima, o njihovoj zaposlenosti, da im bude stan priuštiv’, pojasnio je.

>> Srakić: Vjernici moraju kršćanskim duhom prožimati navike, zakone i ustrojstvo zajednice

 U protivnom, do 2050. Hrvatska će se smanjiti za oko 600 tisuća stanovnika. ‘Neminovno je da će pasti broj stanovnika. Porasti će udio starijeg stanovništva, prema nekim projekcijama oko 30 posto. To je gotovo trećina stanovništva’, dodao je Akrap. Uz državne i lokalne vlasti mogu pomoći, primjerice osigurati vrtiće. Ne dobiju li obitelji veću potporu, teško će mala Mija dobiti brata ili sestru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene