Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagreb će od 30. rujna biti domaćin četrdesetog plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija, dosad najbrojnijeg.


Podatak da je hrvatsko stanovništvo među deset najstarijih na svijetu brine Katoličku crkvu. Kaptol će idućega tjedna biti domaćin europskim biskupima, koji će zasjedati upravo na temu obitelji i demografske obnove.

Vezani članci Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se" Mještavi se protestno okupili na Iloviku - 2 Trebao je to biti projekt koji će im olakšati život, a sad ih tjera s otoka: "Kompletan način života nam je na pauziranju"

Mislav Budišić uživa u očinskoj ulozi, mala Mia za njega je najveća sreća, ali odlučio bi se možda još samo na jedno dijete. ‘To dosta oduzima od tebe, a imati više od dvoje u ovoj situaciji, mislim da je dosta teško’, uvjeren je Budišić. Crkveni vrh zabrinut je zbog demografske slike. Hrvatsko stanovništvo u svijetu je među deset najstarijih, a osim što stari sve ga je manje. ‘Od1991. do sada u našoj zemlji 142 tisuće je manje rođenih nego umrlih. Pitamo se koji su uzroci svemu tome’, rekao je nadbiskup Marin Srakić iz Hrvatske biskupske konferencije.

Hrvatska nema dobru obiteljsku politiku, unatoč pozitivnim pomacima posljednjih godina, kaže demograf profesor Anđelko Akrap. ‘Blago je porastao broj živorođene djece, ali da bi se zbio veći zaokret potrebno je više kao društvo ulagati, to znači brigu o mladim ljudima, o njihovoj zaposlenosti, da im bude stan priuštiv’, pojasnio je.

>> Srakić: Vjernici moraju kršćanskim duhom prožimati navike, zakone i ustrojstvo zajednice

 U protivnom, do 2050. Hrvatska će se smanjiti za oko 600 tisuća stanovnika. ‘Neminovno je da će pasti broj stanovnika. Porasti će udio starijeg stanovništva, prema nekim projekcijama oko 30 posto. To je gotovo trećina stanovništva’, dodao je Akrap. Uz državne i lokalne vlasti mogu pomoći, primjerice osigurati vrtiće. Ne dobiju li obitelji veću potporu, teško će mala Mija dobiti brata ili sestru.