Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Područna škola Buk, nedaleko od Požege, nedavno je proslavila 150 godina rada, no njezini učenici još uvijek nemaju prikladan sanitarni čvor. WC im se nalazi vani, u dvorištu, a klupe u razredima stare su 40 godina.


Područnu školu Buk trenutno polazi 29 djece. Učenici u školu dolaze u dvije smjene, a o njihovom odgoju i obrazovanju brine troje učitelje razredne nastave, učiteljice engleskog i njemačkog jezika te vjeroučiteljica, pišu Školske novine.

Vezani članci Prometna nesreća kod Pleternice (Foto: PU požeško-slavonska) U izravnom sudaru automobila u selu kod Pleternice poginuo muškarac, dvije osobe lakše ozlijeđene Vatrogasci na intervenciji u Novoselcima (Foto: pozega.eu) - 5 Drama kod Pleternice: 29-godišnjak podmetnuo požar na obiteljskoj kući

Učitelj Valentin Bognar u školi se zaposlio 1965. godine kad ju je pohađalo 70-ak učenika.

'Kad sam tek došao raditi u Buk organizirali smo akciju pa smo zajedno s roditeljima prikupili sredstva za nabavku novog namještaja. Međutim, još uvijek u školi imamo taj 'novi' namještaj kupljen prije 40 godina', rekao je Bognar koji priželjkuje da resorno ministarstvo čuje njihov zov upomoć i pomogne pri kupnji novog namještaja, ali i nabavnog materijala.

Poglavarstvo grada Pleternice, u povodu 150. obljetnice, školi je doniralo novo računalo. No, ostatak infrastrukture je loš, o čemu najbolje govori podatak da je škola jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja ima vanjske zahode, izdvojeni sanitarni čvor.

Bognar objašnjava da je škola trenutno uvrštena u projekt adaptacija područnih škola iz predpristupnih fondova Europske unije pa bi u nadolazećem razdoblju trebalo biti pribavljeno oko pola milijuna kuna koliko bi stajala adaptacija i renoviranje škole.

'Iako su djeca 'otpornija' i nije im problem tijekom hladnijih dana otići na vanjski WC, taj sanitarni čvor zaista jest problem', u šali upozorava Bognar.