Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne brojke

Nakon 40 godina škola u ovom selu zatvara vrata: "Prije je sve bilo puno djece"

Odlazak u školu (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Odlazak u školu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska sela ostaju bez djece, pa tako i bez škola. Svoja vrata danas je zatvorila područna škola u Bačevcu kod Virovitice. Dječak Tin je u svom selu posljednji prvašić. Pa će zato iz svog Bačevca ići u školu u Gradinu s drugom djecom.

Ravnateljica mu je dopustila da se upiše u matičnu školu, kaže Tinova majka, tek nakon njezina inzistiranja. Snježana Jurišić, Tinova majka kaže da je dobro što njezin Tin neće biti jedini u školi, jer bi, kaže, bio sam, izoliran i bez normalnih uvijeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakonske izmjene Medvjeđa usluga: Roditelji će školama moći još lakše lagati za svoju djecu? Radovan Fuchs UBLAŽAVANJE MJERA Fuchs o novostima za djecu: ''Mislimo da je to veliko olakšanje za roditelje i rad u vrtićima''

Ravnateljica OŠ Gradina i PŠ Bačevac Snježana Jurišić kaže kako je uz Tina trebao biti još jedan učenik, no da se obitelj preselila u Njemačku.

„Meni preostaje proglasiti tehnološki višak za dvoje zaposlenika škole i ujedno smanjiti satnicu za vjeroučiteljicu i učiteljicu engleskog jezika“, kazala je ravnateljica.

Škola je tako nakon više od 40 godina zatvorila vrata. A mještani pričaju da je prije nekoliko desetljeća sve bilo puno djece.

No, nije ovo jedina škola u Hrvatskoj koja više nema učenika. Ove godine vrata je zatvorilo još 6 područnih škola. Ministarstvo tvrdi da je to privremeno, a škole se mogu otvoriti kada u selima bude učenika.
No ovdje u Bačevcu, kažu mještani, čini se da to neće biti tako skoro. Kuće se prodaju na svakom
koraku.

Općini škola sa samo jednim učenikom predstavlja trošak. Novac za režije i održavanje preusmjerit će u demografsku obnovu.

Načelnik općine Gradina Marko Ajček napominje kako općina pomaže učenicima i njihovim roditeljima. Pa im je tako kupila likovni pribor za prvašiće, zatim knjige učenicima od prvog do četvrtog razreda, te svim osnovnoškolcima bilježnice. Svi se nadaju da će vrtić, pa tako i školu imati tko i pohađati.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene