Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska punopravna članica Eurotlansplanta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić i predsjednik Eurotlansplant International Foundation, međunarodne organizacije za dodjelu organa, Bruno Meiser potpisali su danas ugovor kojim je Hrvatska postala punopravna članice te organizacije.

U Eurotransplantu je dosad bilo šest zemalja: Austrija, Njemačka, Slovenija, Nizozemska, Luksemburg i Belgija, a Hrvatska je prva zemlja izvan EU primljena kao punopravna članica, i to upravo u godini kada ta organizacija proslavlja 40. godišnjicu osnutka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europski list o Hrvatskoj: 'Hrvatska je turistička meka poznata po Tesli, Tuđmanu, Janici i Šukeru' Slika nije dostupna Kad će slaviti? Kacin: Srbiji datum pregovora s EU ‘na dohvat ruke’

"Članstvo u Eurotransplantu je kruna dosadašnjih rezultata i veliko priznanje za transplantacijsku medicinu u Hrvatskoj", rekao je ministar Ljubičić prilikom svečanosti potpisivanja ugovora u hotelu "Regent Esplanade" na kojem su bili nazočni i predstavnici Hrvatske udruge transplant i medicinskih timova koji obavljaju transplantacije.

Najbolji među njima u 2006., transplantacijski tim KB "Sestara milosrdnica", danas je dobio i povelju ministra zdravstva.

Ministar Ljubičić je naglasio da će se ulaskom Hrvatske u Eurotransplant vrijeme čekanja na presađivanje organa uvelike skratiti, a predsjednik Eurotransplanta Bruno Meiser je naveo da će to pomoći pacijentima kako u Hrvatskoj, tako i zemljama-članicama te organizacije.

Po ministrovim riječima, Hrvatska u posljednih 10 godina bilježi značajan porast broja transplantacija čime se pridružila
visokorazvijenim zemljama, što je, kaže, rezultat stručnosti i timskog rada zdravstvenih djelatnika i povećanja svijesti građana: bolesnika, darivatelja i njihovih obitelji.

I ove godine se, po podacima ministarstva, nastavlja pozitivan trend rasta broja transplantacija pa je tako od siječnja učinjeno 58 transplantacija bubrega, pet transplantacija srca, 25 transplantacija jetre i sedam multiorganskih transplantacija bubreg-gušterača.

Predsjednica Udruge transplantiranih bolesnika u Hrvatskoj Mirela Pandžić je naglasila kako je punopravnim članstvom u Eurotransplant-u hrvatska medicina dobila novu dimenziju, a hrvatski pacijenti novu nadu napomenuvši kako se 26. svibnja slavi i kao Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene