Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će slaviti?

Kacin: Srbiji datum pregovora s EU ‘na dohvat ruke’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je u Beogradu da je datum za početak pregovora o ulasku EU Srbiji ‘na dohvat ruke’ i istaknuo kako će Srbija u prvoj polovici ove godine imati razloga za slavlje.

Kacin se u Beogradu sastao s predsjednikom srbijanske vlade Ivicom Dačićem, a novinarima je odbio odgovoriti na pitanja što Srbija treba učiniti kako bi dobila datum početka pregovora za ulazak u EU.

‘Ne želim odgovoriti na to pitanje, imate svoga premijera i on će vas obavijestiti o svakom krugu tih razgovora, a Catherine Ashton će na kraju dati preporuku ako oni uspiju’, rekao je Kcin..

Kacin se osvrnuo na ocjenu predsjednice odbora za vanjske poslove francuskog parlamenta Elisabeth Guigou, koju su objavili beogradski mediji, da priznanje neovisnosti Kosova može biti preduvjet za europsku perspektivu Srbije.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu

>> Kacin: Datum početka pregovora Srbija neće dobiti ove godine

‘To nije stajalište Francuske, nego je to izjava predsjednice Odbora za međunarodne odnose francuskog parlamenta’, rekao je Kacin.

Guigou je o mogućnom dodatnom uvjetu Srbiji govorila na sjednici odbora na kojoj je govorila i potpredsjednica srbijanske vlade Suzana Grubješić, izvjestila je ranije RTS.

‘Francuska će inzistirati na daljnjem unaprijeđenju dijaloga između Beograda i Prištine i pažljivo pratiti zbivanja na terenu. Međutim, ukoliko do toga ne dođe, pred Srbiju se može staviti novi uvjet, priznanje neovisnosti Kosova’, rekla Guigou.

Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je pak da odluka o datumu za početak pregovora za Srbiju o članstvu u EU prije svega ovisi o Njemačkoj.

Tadić smatra da će se ‘sve dogoditi u veljači’, jer će se tijekom mjeseca znati hoće li njemačka vlada uputiti Bundestagu inicijativu da se Srbiji odobri početak pregovora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene