Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do 2019. godine

Hrvatska postala članicom Vijeća za ljudska prava UN-a, s dva boda više izbacila Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska je na izborima, održanima na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, danas, 28. listopada o.g., po prvi put izabrana za članicu Vijeća za ljudska prava UN-a, na trogodišnje razdoblje od 2017.-2019. godine.

Hrvatska je osvojila 114 glasa te za dva boda pobijedila Rusiju  koja prvi put od 2006. neće biti članica Vijeća.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se obratio javnosti: "Pritisak raste, znamo da nemamo nikakve šanse" Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

Za članicu Vijeća ponovno je izabrana i Saudijska Arabija, unatoč brojnim kritikama organizacija za zaštitu ljudskih prava, javlja RT.

47 mjesta u Vijeću distribuiraju se na regionalnoj osnovi, a Hrvatska se  za dva mjesta s područja istočne Europe natjecala s Rusijom i Mađarskom.

U Vijeće ulazi i Saudijska Arabija

Saudijska Arabija osvojila je 152 glasa i azijsku će regiju predstavljati s Kinom i Japanom.

Osim Hrvatske, članice su po prvi puta postale Ruanda i Irak. Ostale izabrane članice su Brazil, Velika Britanija, Japan, Južnoafrička Republika, Tunis i SAD.

"Hrvatska će se svojim članstvom aktivnije uključiti u globalno djelovanje na području ljudskih prava, kako prema aktualnim trendovima i izradi novih standarda u promicanju i zaštiti ljudskih prava, tako i u odnosu na podizanje svijesti o potrebi jačanja njihove zaštite u zemljama u kojima je kršenje ljudskih prava i klima nekažnjavanja prijetnja građanima", kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Borba protiv diskriminacije i zločina iz mržne

Prioritetne aktivnosti Hrvatske bit će i tematski usmjerene na borbu protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, kao i na učinkovitu zaštitu svih žrtava u sukobima štiteći dostojanstvo i pravo na život svake ljudske osobe, navodi se u priopćenju i dodaje da je članstvo u vijeću ujedno i prilika Hrvatskoj za širenje primjera svoje dobre prakse u domeni promicanja i zaštite ljudskih prava.

Vijeće za ljudska prava ključno je međuvladino tijelo uspostavljeno rezolucijom Opće skupštine UN-a 2006. godine, s mandatom jačanja promicanja i zaštite ljudskih prava na globalnoj razini kao i razmatranja stanja ljudskih prava u svim zemljama svijeta. Članstvo obuhvaća 47 država. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene