Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 4300 liječnika različitih profila nedostaje u čitavoj Hrvatskoj, a deficit se izrazito osjeti i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Liječnika fali u svim zdravstvenim ustanovama po županiji, a problema s popunjavanjem radnih mjesta ima i novoosnovani Zavod za hitnu medicinu (ZHM).


Prije nekoliko tjedana ZHM je objavio natječaj u kojem su tražili sedam doktora medicine te 17 medicinskih sestara/tehničara. Dok se za potonje javilo čak njih 179, samo su se dva kandidata javila za radno mjesto doktora.

Vezani članci Studenti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Loši rezultati državne mature stigli na naplatu: Na hrvatskim fakultetima više od 16.000 praznih mjesta Učenje riječi s logopedom (Foto: Dnevnik.hr) Traženi kao "suho zlato": Na burzi rada ih je tek šestero, ali hrvatski sustav se već godinama odbija promijeniti

'Iz Hitne pomoći u Zavod prelazi 18 liječnika, 55 medicinskih sestara i 55 vozača. Do pune mreže morat ćemo objaviti veći broj natječaja', kaže ravnateljica Jasna Rajković.

Kutinski Dom zdravlja treba pedijatra, liječnika obiteljske medicine traži još od listopada, a nitko se nije javio za posao.'Teško nam je, stalno se 'krpamo', liječnici rade prekovremeno', kaže ravnateljica Sanja Habek.

>> Liječnike i medicinske sestre nakon studija čeka siguran posao

Prije nekoliko godina, nastavlja Habek, na jedan natječaj javio im se doktor iz Makedonije kojega su bili spremni i zaposliti. 'Bilo je potrebno jako puno dokumentacije kako bi uopće ušao u Hrvatsku, jamstvo da ćemo ga zaposliti i osigurati mu smještaj i nakon svega toga molba da ga zaposlimo je odbijena. Hrvatska ima male kvote za strane radnike pa ga nismo mogli zaposliti', kaže Habek.

Da se s nedostatkom liječnika i farmaceuta bore već nekoliko godina potvrđuje i Jadranka Bertović, pročelnica županijskog Odjela za zdravstvo.Na moru im privlačnije. 'Situacija je ista u svim manjim sredinama. Liječnici se najčešće odlučuju raditi u Zagrebu ili na moru', kaže Jadranka Bertović.

Ipak, liječnike pokušavaju privući na sve načine. Tako neki, uz zaposlenje, dobivaju i stanove na korištenje, a za zaposlenike iz Zagreba organiziran je i prijevoz do, primjerice Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, pa čak i do Hrvatske Kostajnice. 'Na sve načine pokušavamo doći do liječnika', ističe Jadranka Bertović. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.