Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koju školu i studij odabrati

Liječnike i medicinske sestre nakon studija čeka siguran posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Onima koji biraju zanimanja ovo je, zapravo, vrijeme odluke: izbor srednje škole ili fakulteta uvelike im može odrediti budućnost. Nažalost, mnogi svoje prvo zaposlenje ne dočekaju ni godinama po završetku školovanja.

To ne vrijedi za liječnike i medicinske sestre koji na posao čekaju tek nekoliko mjeseci. Razlog, Hrvatska ima golem manjak, pa bismo uskoro mogli i uvoziti liječnike i sestre.

Pročitajte i ovo Medicinske sestre i tehničari izgubili su strpljenje (Foto: Dnevnik.hr) Traže veće plaće Medicinske sestre i liječnici izgubili strpljenje: Kako će izgledati polusatni prekid rada u srijedu Zdravstveni sustav puca po šavovima (Foto: Dnevnik.hr) Ugovorni liječnici prijete tužbama Zdravstveni sustav puca po šavovima, a sad stiže i nova glavobolja za ministra

Nakon dugogodišnjeg školovanja mlada liječnica Maja Pavlović na posao nije dugo čekala. Izbor zanimanja nije bio slučajan. "Kada pomogneš djetetu, kada vidiš sreću u očima roditelja i djeteta to te ispunjava", ističe ona.

S njom se slaže i iskusna kolegica medicinska sestra. "Mislim i danas nakon 39 godina radnog staža da je to najljepše, najplemenitije i najljepše zvanje koje može odabrati jedna ženska osoba", kaže Božena Javorović, medicinska sestra.

U Hrvatskoj trenutačno nedostaje oko 13 tisuća medicinskih sestara i oko tri i pol tisuće liječnika. "Ulaskom Hrvatske u EU pretpostavlja se da ćemo doživjeti odljev 10 do 15 posto liječnika, povrh ovog manjka koji sad imamo", ističe prof. dr. sc. Davor Miličić, dekan MFZ-a.

Posao čeka sve koji završe svoje škole i fakultete. Medicinske sestre čekaju do šest mjeseci na zaposlenje. Doktori medicine još manje, negdje do četiri mjeseca, ističu u HZZ-u.

Razlog manjka liječnika su i premale upisne kvote. Zagrebački medicinski fakultet do 2009. upisivao je svega 250 studenata. Sada je kvota podignuta na 300. Tim tempom - nedostatak nećemo pokrivati desetljećima.

"Ne možemo reći da je u Hrvatskoj nedostatak interesa za liječničko zanimanje, jer se na naš fakultet, konkretno u Zagrebu prijavljuje oko 1.000 pristupnika svake godine", kaže Miličić. Kvote, tvrdi akademik Miličić, ne mogu dodatno povisiti jer profesora ni sada nemaju dovoljno, a za zapošljavanje dodatnih nema novca. Ako odgovorni nešto ne učine, vrlo brzo - liječnike i medicinske sestre morat će uvoziti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene