Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska otvorila pregovore za 3 nova poglavlja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je otvorila pregovore u tri nova poglavlja europske pravne stečevine, završavajući tako ovu godinu s pet otvorenih poglavlja od kojih su dva već privremeno zatvorena.

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju na razini glavnih pregovarača otvoreni su pregovori za poglavlja Carinska unija, Poduzetništvo i industrijska politika i Ekonomska i monetarna politika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve je spremno Finska će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u: "Ovo je povijesni dan. Počinje nova era" Slika nije dostupna IZBORNA KRIZA Još nema dogovora o izbornom zakonu u BiH : Izetbegović najavio mogućnost odgode izbora

Za razliku od Znanosti i istraživanja i Obrazovanja i kulture, dva poglavlja o kojima su pregovori otvoreni i zatvoreni na istom
sastanku, u tri nova poglavlja Hrvatska će, da bi ih zatvorila, morati ispuniti dodatna mjerila za zatvaranje tzv. "closing benchmarks".

U poglavlju Carinska unija od Hrvatske se traži da ispuni tri mjerila - da napravi cjeloviti akcijski plan za dodatnu informatizaciju carinske mreže, drugo mjerilo se odnosi na implementaciju, to jest traži se učinkovita provedba carinskih propisa, a treće je zakonodavne prirode, što znači da će Sabor trebati donijeti neke propise kako bi se uskladili s europskom pravnom stečevinom.

Što se tiče Poduzetništva i industrijske politike, Hrvatska će morati imati strategiju industrijske politike, čija je izrada već u tijeku.

Kod Ekonomske i monetarne politike traže se mjere koje jamče potpunu neovisnost Hrvatske narodne banke i njezinu usklađenost s europskim sustavom središnjih banaka.

Mjerila za zatvaranje pregovora u pojedinim poglavljima nisu novost u odnosu na raniji krug proširenja, s tim da se to tada nije tako nazivalo. Novost u odnosu na raniji krug proširenja jesu mjerila za otvaranje pojedinih poglavlja.

Hrvatska u ova tri poglavlja neće tražiti prijelazna razdoblja, ali
će za poglavlje Carinska unija tražiti materijalno-tehničku pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene