Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska nabavlja dva kanadera i vozila 'Patria'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je Vlada danas donijela odluku o nabavci dva kanadera i tri Air traktora kojima bi se upotpunila zračna potpora protupožarnoj zaštiti.

Vlada je jednoglasno prihvatila informaciju o stanju na požarištima, a premijer Ivo Sanader zahvalio je vatrogascima zbog činjenice da je 90 posto požara ugašeno u samom začetku, te Ministarstvu unutarnjih poslova na uspješnom hvatanju osoba koje su podmetnule požare. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Ilustracija morh dao suglasnost Vlada nabavlja raketni sustav od 3,8 milijuna eura: Probija oklope tenkova i ruši zidove

Naglasio je da je protupožarni sustav ove godine prvi put na vrijeme bio spreman za sezonu požara, već od 1. lipnja.

Ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa pozvao je da pripreme izmjene Zakona o zaštiti od požara i Zakona o kaznenom postupku, kako bi se značajno pooštrile kazne za podmetanje požara.

Požari ne samo da uništavaju naš okoliš, nego i ozbiljno ugrožavaju ljudske živote, objasnio je Sanader.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izvijestio je da je MUP do sada podnio 11 kaznenih prijava za podmetanje požara, te da je na njihovu sprječavanju angažiran znatan broj policajaca i MUP-ovih stručnjaka.

Informaciju o stanju na požarištima Vladi je podnio Mladen Jurin, koji je istaknuo da je na gašenju požara angažirano gotovo 2000 ljudi i više od 100 vozila, uz potporu zračnih snaga. Naglasio je da je protupožarna zaštita čitavo vrijeme imala nadzor nad svim požarištima u Hrvatskoj, da u požarima nitko nije stradao, te da u potpunosti nije izgorio ni jedan objekt.

Kao osnovni problem naveo je širenje požara iz BiH i Makedonije, te istaknuo da Hrvatska u gašenju požara pomaže i susjedima.

Vlada je danas također prihvatila i prijedlog nadležnog Povjerenstva da se pokrene postupak ugovaranja nabavke 84
vozila konfiguracije osam puta osam od finske "Patrie", a kao
financijski nepovoljna odbačena je jedina ponuda istog proizvođača za nabavku 42 vozila konfiguracije šest puta šest, izvijestio je nakon sjednice ministar obrane Berislav Rončević.
Takvu je odluku Vladi Povjerenstvo predložilo jučer, nakon provedenog uporednog postupka i terenskog ispitivanja.

Ministar Rončević novinarima nije želio otkriti cijenu vozila koja će se nabaviti, ali je kazao kako je ona znatno povoljnija od cijene drugog ponuđača, austrijskog "Steyra".

Razlika u cijeni osnovnog modela bila bi 42 milijuna eura, a uz dodatnu opremu, koju su ponudila oba ponuđača, popela bi se na 57,5 milijuna, rekao je Rončević.

Dodao je da je "Patria" ponudila i druge povoljnije uvjete 150 posto specificiranog offseta (35 posto izravnog), dok je "Steyr" nudio 100 posto offseta, od čega 25 posto izravnog, ali bez specifikacija.

Nabavku vozila povjerenstvo bi trebalo konačno ispregovarati i pripremiti do 30. studenoga ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene