Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i još šest zemalja susjeda Europske unije dogovorili su se da će slijediti EU te provesti nove provjere sigurnosti svojih nuklearnih elektrana, priopćila je Europska komisija.


'U svjetlu ponovne procjene nuklearnih elektrana u Europskoj uniji koja je u tijeku, nekoliko susjednih zemalja provest će slične testove', kazala je u priopćenju EK.

'Armenija, Hrvatska, Rusija, Švicarska, Turska, Ukrajina i Bjelorusija dogovorile su se danas da će ponovno ocijeniti svoje postojeće i planirane nuklearne elektrane, koristeći kao referencu provjere izdržljivosti koje je razvila Europska unija', dodaje se u priopćenju.

Hrvatska je sa Slovenijom suvlasnik nuklearke Krško svaka s polovicom udjela.

Nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi, uzrokovane najprije potresom, a potom i tsunamijem, Europska unija odlučila je provesti provjere izdržljivosti svojih nuklearnih postrojenja, njih ukupno 143, u cilju smanjivanja na najmanju moguću mjeru posljedica nesreća poput one u Japanu. Provjere izdržljivosti nuklearki u EU-u započele su 1. lipnja, a trebale bi biti gotove do konca godine. (Hina)

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa u Šibeniku Konačno stiglo priopćenje Stožera: U Hrvatskoj 184 novooboljele osobe, još sedam preminulo Nacionalni stožer civilne zaštite Dobre vijesti Nacionalnog stožera: U Hrvatskoj manje od 50 novozaraženih, preminulo pet osoba